Parówki w cieście drożdżowo-ziemniaczanym

Kategoria, Tags, , , Wybierz ilość porcji7 porcji
Wartości odżywcze

7 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii256
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.5g11%
Węglowodany 30.9g12%
Białko 8.8g18%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 165 g mąki pszennej
 60 ml mleka 0.5%
 25 g drożdży
 ½ łyżeczek cukru
 245 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
 55 g mąki krupczatki
 1 łyżeczek soli
 1 łyżeczek zioł prowansalskich
 7 parówek najlepszej jakości i fit (np. drobiowe)

Sposób przygotowania

1

Mąkę pszenną wsypcie do misy robota planetarnego (jak nie macie to wszystko róbcie ręcznie). W środku trzeba zrobić dołeczek a do dołeczka wlać rozczyn (zaczyn:-)): 60 ml letniego mleka + drożdże + cukier - wymieszać dokładnie i wlać do dołeczka, lekko tylko przemieszać zagęszczając mąką otaczającą dołeczek.
Zostawić na 15 minute, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać mąkę krupczatkę, ziemniaki przeciśnięte przez praskę, sól, zioła prowansalskie i letnią wodę (tyle tylko, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, myślę, że max 100 ml). Nastawcie robota na 15 minut i niech wyrobi Wam ciasto. Potem je przykryjcie ściereczką i zostawcie w nieprzewiewnym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło.

2

Wyrośnięte ciasto podzielcie na 7 części. Na podsypanej mąką stolnicy (albo na blacie) rozwałkujcie każdy kawałek, połóżcie na nim parówkę i sklejcie brzegi formując coś na kształt hot-doga.

3

Wstawcie do rozgrzanego piekarnika: 230 C na ok 30 minut.

4

Takie buły z parówką w środku świetnie smakują z jakąkolwiek zupą-kremem albo z barszczykiem.

Składniki

 165 g mąki pszennej
 60 ml mleka 0.5%
 25 g drożdży
 ½ łyżeczek cukru
 245 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
 55 g mąki krupczatki
 1 łyżeczek soli
 1 łyżeczek zioł prowansalskich
 7 parówek najlepszej jakości i fit (np. drobiowe)

Sposób przygotowania

1

Mąkę pszenną wsypcie do misy robota planetarnego (jak nie macie to wszystko róbcie ręcznie). W środku trzeba zrobić dołeczek a do dołeczka wlać rozczyn (zaczyn:-)): 60 ml letniego mleka + drożdże + cukier - wymieszać dokładnie i wlać do dołeczka, lekko tylko przemieszać zagęszczając mąką otaczającą dołeczek.
Zostawić na 15 minute, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać mąkę krupczatkę, ziemniaki przeciśnięte przez praskę, sól, zioła prowansalskie i letnią wodę (tyle tylko, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, myślę, że max 100 ml). Nastawcie robota na 15 minut i niech wyrobi Wam ciasto. Potem je przykryjcie ściereczką i zostawcie w nieprzewiewnym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło.

2

Wyrośnięte ciasto podzielcie na 7 części. Na podsypanej mąką stolnicy (albo na blacie) rozwałkujcie każdy kawałek, połóżcie na nim parówkę i sklejcie brzegi formując coś na kształt hot-doga.

3

Wstawcie do rozgrzanego piekarnika: 230 C na ok 30 minut.

4

Takie buły z parówką w środku świetnie smakują z jakąkolwiek zupą-kremem albo z barszczykiem.

Notes

Parówki w cieście drożdżowo-ziemniaczanym
(Visited 593 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *