Wegetariańska zupa wysokobiałkowa

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Wegetariańska, białkowa zupka, bardzo fit i bardzo szybka do wykonania. Dlatego to moja ulubiona "potreningówka":-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 500 ml


Ilość na porcję
Ilość kalorii 123
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3.1g5%
Węglowodany 8g3%
Białko 17.2g35%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 20 g 3-4 ząbki czosnku
 350 ml bulionu warzywnego
 150 g kapusty pekińskiej
 3 białka jaja
 30 g groszku cukrowego
 Przyprawy: kurkuma, chilli, imbir, sos sojowy

Sposób przygotowania

1

W granitowym rondlu uprażyć bez tłuszczu pokrojony w plasterki czosnek, przyprawy: mielony imbir, kurkumę i chilli. Zalać bulionem (skrócona wersja to woda i kostka rosołowa BIO:-))

2

Po 5 minutach dodać posiekana kapustę pekińską. Pogotować 3-4 minutki.

3

Wlać białka jaja, groszek cukrowy i nie mieszać przez chwile, żeby białko ścięło się w większe kawałki, a nie rozpadło na pływające białe frędzle. Doprawić sosem sojowym (ok. 2 łyżki)

4

Na końcu można posypać czarnym lub białym sezamem, posypać zieleniną.

5

Przyznacie, że jak na całe 10 minut pracy to mega posiłek:-) A żóltka wykorzystanie w deserze albo jako maseczka do włosów (+ miód, cytryna).

Składniki

 20 g 3-4 ząbki czosnku
 350 ml bulionu warzywnego
 150 g kapusty pekińskiej
 3 białka jaja
 30 g groszku cukrowego
 Przyprawy: kurkuma, chilli, imbir, sos sojowy

Sposób przygotowania

1

W granitowym rondlu uprażyć bez tłuszczu pokrojony w plasterki czosnek, przyprawy: mielony imbir, kurkumę i chilli. Zalać bulionem (skrócona wersja to woda i kostka rosołowa BIO:-))

2

Po 5 minutach dodać posiekana kapustę pekińską. Pogotować 3-4 minutki.

3

Wlać białka jaja, groszek cukrowy i nie mieszać przez chwile, żeby białko ścięło się w większe kawałki, a nie rozpadło na pływające białe frędzle. Doprawić sosem sojowym (ok. 2 łyżki)

4

Na końcu można posypać czarnym lub białym sezamem, posypać zieleniną.

5

Przyznacie, że jak na całe 10 minut pracy to mega posiłek:-) A żóltka wykorzystanie w deserze albo jako maseczka do włosów (+ miód, cytryna).

Wegetariańska zupa wysokobiałkowa
(Visited 2 380 times, 7 visits today)

2 Comments

  1. Anuszka 13 maja 2024 at 23:17

    34 ząbki czy 3-4 ząbki czosnku?

    Reply
    1. ania 14 maja 2024 at 18:00

      Cześć, 34 to by było o wiele za dużo, 3-4 ząbki wystarczą. Pozdrawiam, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *