Wątróbka to bogate źródło żelaza a ta z indyka jest naprawdę pyszna, delikatna. Jabłko i cebulka nadają charakteru, bo wątróbka sama w sobie jest dość "tępa" i jednowymiarowa. No i koniecznie świeży tymianek:-) Porcja jak na zdjęciu ma 524 kcal i aż 41 g białka!
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 524
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 33g51%
- Węglowodany 13g5%
- Białko 41g82%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Wątróbkę oczyścić, opłukać zimną wodą i zalać mlekiem.
Zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień odcedzić, wypłukać pod bieżącą wodą...
....i wysuszyć porządnie przy użyciu papierowego ręcznika.
2 cebule pokroić w półtalarki, 1 jabłko obrać i pokroić w cząstki.
Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i jabłko, dać im chwilę, żeby puściły sok. Posypać świeżym (najlepiej) tymiankiem.
Teraz dodać wątróbki, przykryć i dusić kilka chwil od czasu do czasu potrząsając patelnią. Wątróbka potrzebuje niewiele czasu więc nie przeciągnijcie! 5-7 minut, potem widelcem przewróćcie na drugą stronę - może pryskać więc ostrożnie!
Kolejne 5 minut, teraz czas na sól i pieprz i gotowe!
Ja podałam z chlebkiem z patelni typu naan (nie wliczone do makro).
Danie posypałam jeszcze świeżym tymiankiem.
Składniki
Sposób przygotowania
Wątróbkę oczyścić, opłukać zimną wodą i zalać mlekiem.
Zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień odcedzić, wypłukać pod bieżącą wodą...
....i wysuszyć porządnie przy użyciu papierowego ręcznika.
2 cebule pokroić w półtalarki, 1 jabłko obrać i pokroić w cząstki.
Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i jabłko, dać im chwilę, żeby puściły sok. Posypać świeżym (najlepiej) tymiankiem.
Teraz dodać wątróbki, przykryć i dusić kilka chwil od czasu do czasu potrząsając patelnią. Wątróbka potrzebuje niewiele czasu więc nie przeciągnijcie! 5-7 minut, potem widelcem przewróćcie na drugą stronę - może pryskać więc ostrożnie!
Kolejne 5 minut, teraz czas na sól i pieprz i gotowe!
Ja podałam z chlebkiem z patelni typu naan (nie wliczone do makro).
Danie posypałam jeszcze świeżym tymiankiem.