Udka kurczaka mają smaczniejsze mięso niż delikatna i sucha pierś. Teraz można kupić już pozbawione kości i skóry, co sprawia, że obiad można zrobić bardzo szybko, Np. zapiekając udka z warzywami korzennymi. Potem tylko ugotować do tego, ryż, kaszę, ziemniaki.... co kto lubi. I gotowe:-)
Wielkość porcji 275 g
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 253
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 9.9g16%
- Węglowodany 13g5%
- Białko 30.1g61%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa wyszorować, pokroić w duże kawałki, włożyć do naczynia do zapiekania. Od jakiegoś czasu nie obieram warzyw w myśl idei nie marnowania jedzenia #zerowaste.
Udka oczyścić z tłustych części.
Na warzywach ułożyć mięso.
Posypać przyprawami, wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i zapiekać ok 1,5 - 2 godz w temperaturze 180 C.
Po tym czasie kurczak będzie mięciutki a warzywa nie przegotowane czyli lekko twardawe. Oczywiście to zależy jak duże kawałki będziecie zapiekać. Ja lubię duże.
Ta porcja jest dla trzech osób (po 1 udku dla każdego + warzywa). Naprawdę, sporo jedzenia. Ja podałam z kaszą gryczaną Sonko (te do tradycyjnego gotowania, nie w woreczkach). Kasza jest pyszna, sypka i nie ma przykrego zapachu, który czasem towarzyszy kaszy gryczanej.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa wyszorować, pokroić w duże kawałki, włożyć do naczynia do zapiekania. Od jakiegoś czasu nie obieram warzyw w myśl idei nie marnowania jedzenia #zerowaste.
Udka oczyścić z tłustych części.
Na warzywach ułożyć mięso.
Posypać przyprawami, wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i zapiekać ok 1,5 - 2 godz w temperaturze 180 C.
Po tym czasie kurczak będzie mięciutki a warzywa nie przegotowane czyli lekko twardawe. Oczywiście to zależy jak duże kawałki będziecie zapiekać. Ja lubię duże.
Ta porcja jest dla trzech osób (po 1 udku dla każdego + warzywa). Naprawdę, sporo jedzenia. Ja podałam z kaszą gryczaną Sonko (te do tradycyjnego gotowania, nie w woreczkach). Kasza jest pyszna, sypka i nie ma przykrego zapachu, który czasem towarzyszy kaszy gryczanej.