Szaszłyk w stylu lula kebab z kuskusem i szparagami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Lula kebab to szaszłyk popularny z górach Kaukazu. Jest to siekane, mocno doprawione i aromatyczne mięso, najczęściej jagnięce albo wołowe. Mój szaszłyk w formie przypomina lula kebab ale że nie jest to ortodoksyjny przepis nazwałam go "szaszłyk w stylu...". Polecam do chlebka lawasz, kaszy, zapiekanych ziemniaków, ryżu...

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 2 szt

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 132
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6.9g11%
Węglowodany 2.1g1%
Białko 15.6g32%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g mięso mielone wołowe
 100 g mięso mielone wieprzowe z szynki
 40 g cebula
 25 g czosnek niedźwiedzi
 przyprawy: sól, kumin, kolendra mielona, kurkuma, słodka papryka

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać wyrabiając dłuższą chwilę dłonią. To kluczowa czynność, od tego zależy czy szaszłyk nam się nie rozpadnie w trakcie grillowania.

2

Mięsną masę podzielić na 4 równe części po 75 g każda.

3

Patyczek do szaszłyka lub metalowy szpikulec obkleić dokładnie mięsem i ułożyć na grillu, patelni grillowej - bez tłuszczu, bo sporo się go wytopi z mięsa.

4

Trzeba grillować po kilka minut z każdej strony. Jak skórka będzie przypieczona to będziecie wiedzieć, że lula kebab jest gotowy.

5

Wyszły 4 szaszłyki. Jedna porcja to 2 sztuki. I dla takiej porcji jest policzone makro.
Do tego podałam 100 g szparagów ugotowanych al dente i po 50 g kuskusu (waga suchej kaszki) na osobę - nie liczyłam makro dla tych dodatków, bo może zechcecie inaczej sobie skomponować danie z tym pysznym mięskiem:-)

Składniki

 50 g mięso mielone wołowe
 100 g mięso mielone wieprzowe z szynki
 40 g cebula
 25 g czosnek niedźwiedzi
 przyprawy: sól, kumin, kolendra mielona, kurkuma, słodka papryka

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać wyrabiając dłuższą chwilę dłonią. To kluczowa czynność, od tego zależy czy szaszłyk nam się nie rozpadnie w trakcie grillowania.

2

Mięsną masę podzielić na 4 równe części po 75 g każda.

3

Patyczek do szaszłyka lub metalowy szpikulec obkleić dokładnie mięsem i ułożyć na grillu, patelni grillowej - bez tłuszczu, bo sporo się go wytopi z mięsa.

4

Trzeba grillować po kilka minut z każdej strony. Jak skórka będzie przypieczona to będziecie wiedzieć, że lula kebab jest gotowy.

5

Wyszły 4 szaszłyki. Jedna porcja to 2 sztuki. I dla takiej porcji jest policzone makro.
Do tego podałam 100 g szparagów ugotowanych al dente i po 50 g kuskusu (waga suchej kaszki) na osobę - nie liczyłam makro dla tych dodatków, bo może zechcecie inaczej sobie skomponować danie z tym pysznym mięskiem:-)

Szaszłyk w stylu lula kebab z kuskusem i szparagami
(Visited 656 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *