Szparagi w sosie holenderskim

Oceń przepisKategoria, , , Tagi, , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Sezon na szparagi trwa krótko w naszej strefie klimatycznej, może dlatego jak się pojawiają, to chciałoby się je jeść na okrągło. Podstawowa wersja to te w sosie holenderskim. Pyszna wersja chociaż kaloryczna. No ale jak wspomniałam sezon trwa krótko... 😉

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 250 g

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 320
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 28g44%
Węglowodany 10.3g4%
Białko 8.5g17%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 500 g zielonych szparagów
 2 żóltka
 80 g masła
 sól, pieprz, sok z cytryny, opjonalnie musztarda francuska

Sposób przygotowania

1

Szparagi trzeba pozbawić twardych końcówek. W tym celu trzeba oderwać zdrewniałą część i najlepiej zrobić to trzymając jedną ręką mniej więcej w połowie, a drugą na twardym końcu szparaga. Teraz trzeba przełamać i zazwyczaj w ten sposób odrywamy tę część, która nie jest przyjemna w jedzeniu. Ewentualnie można z tych końcówek zrobić zupę (jest tutaj przepis na taką zupę-krem). Nic nie wyrzucamy!:-)

2

Samo gotowanie szparagów jest proste o ile się ma odpowiedni do tego garnek: musi być wąski i wysoki, z koszyczkiem w środku. Ala ja takiego nie mam a szparagi uwielbiam więc radzę sobie w ten sposób, że zanurzam szparagi dolnymi częściami w osolonej wodzie z odrobiną cukru, gotuję aż będą al dente (ok 3-4 minuty), po czym na dosłownie na 30 sek odwracam je łebkami do dołu, żeby tylko się zagrzały we wrzątku.

3

Sos holenderski jest bardzo prosty do zrobienia. Niestety, nie można go zrobić na zapas, bo tylko świeży smakuje tak jak powinien (ale wiemy, jak jest; makaron też jemy tylko świeżo ugotowany a ile z nas odgrzewa go żeby dojeść resztki;-))
W kąpieli wodnej ubijamy trzepaczką żółtka czyli na garnku z odrobiną wody ustawiamy naczynie tak, żeby para z gotującej się wody podgrzewała zawartość czyli w tym wypadku żółtka).

4

W drugim naczyniu rozpuszczamy masło, a następnie, ciągle mieszając, wlewamy cieniutką strużką do żółtek.

5

Mieszamy (naczynie ciągle stoi na garnku z parującą wodą!) aż zgęstnieje - sos powinien być jak śmietana ale ja lubię nawet ciut gęstszy. Wtedy doprawiamy solą, pieprzem (chociaż można popieprzyć po wierzchu) i cytryną (dawajcie po odrobinie i próbujcie), ewentualnie musztardą francuską (to ta z kuleczkami gorczycy).

6

To chyba najprostszy sposób na podanie szparagów. Można kombinować z jajkiem w koszulce, można z szynką parmeńską... znajdźcie swój ulubiony smak i dajcie znać jak Wam idzie "odkrywanie" szparagów:-)

Składniki

 500 g zielonych szparagów
 2 żóltka
 80 g masła
 sól, pieprz, sok z cytryny, opjonalnie musztarda francuska

Sposób przygotowania

1

Szparagi trzeba pozbawić twardych końcówek. W tym celu trzeba oderwać zdrewniałą część i najlepiej zrobić to trzymając jedną ręką mniej więcej w połowie, a drugą na twardym końcu szparaga. Teraz trzeba przełamać i zazwyczaj w ten sposób odrywamy tę część, która nie jest przyjemna w jedzeniu. Ewentualnie można z tych końcówek zrobić zupę (jest tutaj przepis na taką zupę-krem). Nic nie wyrzucamy!:-)

2

Samo gotowanie szparagów jest proste o ile się ma odpowiedni do tego garnek: musi być wąski i wysoki, z koszyczkiem w środku. Ala ja takiego nie mam a szparagi uwielbiam więc radzę sobie w ten sposób, że zanurzam szparagi dolnymi częściami w osolonej wodzie z odrobiną cukru, gotuję aż będą al dente (ok 3-4 minuty), po czym na dosłownie na 30 sek odwracam je łebkami do dołu, żeby tylko się zagrzały we wrzątku.

3

Sos holenderski jest bardzo prosty do zrobienia. Niestety, nie można go zrobić na zapas, bo tylko świeży smakuje tak jak powinien (ale wiemy, jak jest; makaron też jemy tylko świeżo ugotowany a ile z nas odgrzewa go żeby dojeść resztki;-))
W kąpieli wodnej ubijamy trzepaczką żółtka czyli na garnku z odrobiną wody ustawiamy naczynie tak, żeby para z gotującej się wody podgrzewała zawartość czyli w tym wypadku żółtka).

4

W drugim naczyniu rozpuszczamy masło, a następnie, ciągle mieszając, wlewamy cieniutką strużką do żółtek.

5

Mieszamy (naczynie ciągle stoi na garnku z parującą wodą!) aż zgęstnieje - sos powinien być jak śmietana ale ja lubię nawet ciut gęstszy. Wtedy doprawiamy solą, pieprzem (chociaż można popieprzyć po wierzchu) i cytryną (dawajcie po odrobinie i próbujcie), ewentualnie musztardą francuską (to ta z kuleczkami gorczycy).

6

To chyba najprostszy sposób na podanie szparagów. Można kombinować z jajkiem w koszulce, można z szynką parmeńską... znajdźcie swój ulubiony smak i dajcie znać jak Wam idzie "odkrywanie" szparagów:-)

Szparagi w sosie holenderskim
(Visited 1 647 times, 74 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *