Szparagi i sos holenderski fit

KategoriaTags, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Najszybszy i chyba najpyszniejszy sposób na podanie szparagów. Banalnie łatwy sos w wersji fit - polecam:-)

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii329
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 29.9g39%
Węglowodany 9.1g4%
Białko 8.5g17%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 200 g ugotowanych szparagów
 40 g masła śmietankowego
 1 żółtko
 1 łyżka soku z cytryny (wlejcie najpierw mniej, nie każdy lubi mocno kwaskowy)
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Żółtko trzeba umieścić w miseczce a miseczkę na garnku z odrobina gotującej się wody. Masło trzeba roztopić. Używam masła śmietankowego, bo mam znacznie mniej kalorii (w 100 g jest aż o 170 kcal mniej).

2

Do żółtka dodajemy sok z cytryny (u mnie to jest łyżka soku, ale może wam wystarczy łyżeczka?)...

3

... i ubijamy na puszysto.

4

DO ubitego żółtka dolewamy roztopione i przestygnięte masło, cienką strużką, ciągle ubijając. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

Serwujemy od razu polewając ugotowane szparagi.

6

7

8

Składniki

 200 g ugotowanych szparagów
 40 g masła śmietankowego
 1 żółtko
 1 łyżka soku z cytryny (wlejcie najpierw mniej, nie każdy lubi mocno kwaskowy)
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Żółtko trzeba umieścić w miseczce a miseczkę na garnku z odrobina gotującej się wody. Masło trzeba roztopić. Używam masła śmietankowego, bo mam znacznie mniej kalorii (w 100 g jest aż o 170 kcal mniej).

2

Do żółtka dodajemy sok z cytryny (u mnie to jest łyżka soku, ale może wam wystarczy łyżeczka?)...

3

... i ubijamy na puszysto.

4

DO ubitego żółtka dolewamy roztopione i przestygnięte masło, cienką strużką, ciągle ubijając. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

Serwujemy od razu polewając ugotowane szparagi.

6

7

8

Notes

Szparagi i sos holenderski fit
(Visited 691 times, 58 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *