Spaghetti z sosem a la bolognese

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcjaStopień trudnościPoczątkujący

Makaron z sosem to klasyk, ja proponuje wersję fit klasycznego bolognese.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g


Ilość na porcję
Ilość kalorii 84
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3.7g6%
Węglowodany 5.3g2%
Białko 7g15%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400 g miesa z szynki (najlepiej zmielić samemu)
 4 ząbki czosnku
 1 czerwona papryka
 3 średnie cebule
 15 czarnych oliwek
 1 puszka krojonych pomidorów
 1 szklanka passaty
 przyprawyL suszona bazylia, oregano, słodka papryka, sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Na patelni (najlepiej granitowej) podsmażyć krótko pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Po chwili dodać mielone mięso i cały czas mieszając doprowadzić do porządnego rozdrobnienia mięsa (ja używam do tego celu tłuczka do ziemniaków). Następnie dodać przyprawy i smażyć aż odparuje cały płyn, a mięso zacznie przyjemnie skwierczeć. To jest ten moment kiedy trzeba dodać oliwki (można przekroić na pół), passatę i pomidory z puszki. Zredukować sos i doprawić solą.

2

Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron i danie gotowe, jeszcze tylko dla ozdoby cos zielonego: zielona cebulka, bazylia... co macie pod ręką.

Składniki

 400 g miesa z szynki (najlepiej zmielić samemu)
 4 ząbki czosnku
 1 czerwona papryka
 3 średnie cebule
 15 czarnych oliwek
 1 puszka krojonych pomidorów
 1 szklanka passaty
 przyprawyL suszona bazylia, oregano, słodka papryka, sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Na patelni (najlepiej granitowej) podsmażyć krótko pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Po chwili dodać mielone mięso i cały czas mieszając doprowadzić do porządnego rozdrobnienia mięsa (ja używam do tego celu tłuczka do ziemniaków). Następnie dodać przyprawy i smażyć aż odparuje cały płyn, a mięso zacznie przyjemnie skwierczeć. To jest ten moment kiedy trzeba dodać oliwki (można przekroić na pół), passatę i pomidory z puszki. Zredukować sos i doprawić solą.

2

Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron i danie gotowe, jeszcze tylko dla ozdoby cos zielonego: zielona cebulka, bazylia... co macie pod ręką.

Spaghetti z sosem a la bolognese
(Visited 2 703 times, 17 visits today)

2 Comments

  1. MamaAlicji 17 sierpnia 2022 at 14:19

    Najlepsze spaghetti jakie jadłam. Córka niejadek a byłam w szoku ile tego pochłonęła 😀 wszystkie przepisy ktore wzięłam z „Ania gotuję” się udały w 100%, są proste i dokładnie wytłumaczone 😀 nawet mój tata zaczął gotować dzięki tej stronie 😛 pozdrawiam i życzę samych sukcesów 😍😍😍

    Reply
    1. ania 18 sierpnia 2022 at 06:54

      Bardzo dziękuję za miłe słowa:-) To najlepsza dla mnie motywacja, pozdrawiam serdecznie, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *