Spaghetti z krewetkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 387
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14.7g23%
Węglowodany 23.2g8%
Białko 39.1g79%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti (waga przed ugotowaniem)
 110 g krewetek (1/2 opakowania z Lidla lub z Biedronki)
 5 g czosnku (2 ząbki)
 25 g czosnku niedźwiedziego
 20 g pomidory suszone (nie z oleju)
 45 g groszku cukrowego
 5 g sezamu (jasny i czarny)
 10 g oleju sezamowego

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrozić, obrać ze skorupek. Czosnek niedźwiedzi pokroić na mniejsze kawałki, czosnek na plasterki albo przecisnąć przez praskę, pomidory suszone w paseczki.

2

Czosnek wrzucić na sucha patelnię (najlepiej z powłoka non-stick), dać 0,5 łyżki oleju sezamowego (jak nie macie to może być jakikolwiek, po prostu sezamowy obłędnie pachnie).

3

Teraz dorzućcie czosnek niedźwiedzi.

4

Groszek wrzućcie na gotującą się wodę z makaronem, krótko obgotujcie. Oszczędzam w ten sposób i wodę i prąd (czy gaz, zależy kto na czym gotuje).

5

Na patelnię dorzućcie pomidory suszone.

6

Następnie dorzućcie krewetki, posypcie sezamem, zmniejszcie ogień i przykryjcie patelnię na kilka chwil, żeby krewetki doszły.

7

Teraz dorzućcie podgotowany groszek cukrowy i możecie składać danie.

8

Makaron możecie wymieszać z zawartością patelni, albo ułożyć jakkolwiek inaczej. I tak Wam będzie smakowało:-)

Składniki

 50 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti (waga przed ugotowaniem)
 110 g krewetek (1/2 opakowania z Lidla lub z Biedronki)
 5 g czosnku (2 ząbki)
 25 g czosnku niedźwiedziego
 20 g pomidory suszone (nie z oleju)
 45 g groszku cukrowego
 5 g sezamu (jasny i czarny)
 10 g oleju sezamowego

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrozić, obrać ze skorupek. Czosnek niedźwiedzi pokroić na mniejsze kawałki, czosnek na plasterki albo przecisnąć przez praskę, pomidory suszone w paseczki.

2

Czosnek wrzucić na sucha patelnię (najlepiej z powłoka non-stick), dać 0,5 łyżki oleju sezamowego (jak nie macie to może być jakikolwiek, po prostu sezamowy obłędnie pachnie).

3

Teraz dorzućcie czosnek niedźwiedzi.

4

Groszek wrzućcie na gotującą się wodę z makaronem, krótko obgotujcie. Oszczędzam w ten sposób i wodę i prąd (czy gaz, zależy kto na czym gotuje).

5

Na patelnię dorzućcie pomidory suszone.

6

Następnie dorzućcie krewetki, posypcie sezamem, zmniejszcie ogień i przykryjcie patelnię na kilka chwil, żeby krewetki doszły.

7

Teraz dorzućcie podgotowany groszek cukrowy i możecie składać danie.

8

Makaron możecie wymieszać z zawartością patelni, albo ułożyć jakkolwiek inaczej. I tak Wam będzie smakowało:-)

Spaghetti z krewetkami
(Visited 732 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *