Sernik z dynią i galaretką pomarańczowo-budyniową

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Niskokaloryczny i wysokobiałkowy sernik - wymarzony fit deser nie tylko dla aktywnych:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1/6 tortownicy 24 cm


Ilość na porcję
Ilość kalorii 90
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1g2%
Węglowodany 14g5%
Białko 9g18%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kg sera w wiaderku
 2 jaja
 2 białka jaja
 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
 150 g upieczonej dyni hokkaido
 150 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
 1 łyżka żelatyny
 300 ml galaretki pomarańczowej

Sposób przygotowania

1

Najpierw ubijcie białka na puszysto z erytrytolem, dodajcie żółtka, potem ser z wiaderka (u mnie President - 96 kcal w 100 g) i upieczoną dynię - zblendujcie porządnie. Na końcu dodajcie proszek budyniowy, wymieszajcie dokładnie żeby nie było grudek i wylejcie do foremki (moja tortownica ma 24 cm).

2

Pieczcie ok 45 minut w 160 C z termoobiegiem. Zostawcie do wystygnięcia i przygotujcie galaretkę:
Galaretkę pomarańczową nieskokaloryczną od @AllNutrition "Sugar-free jelly" rozpuściłam w połowie ilości wody i dodałam płaską łyżkę żelatyny. Ugotowałam budyń w 300 ml mleka a jak wystygł to wymieszałam go z 1/2 opakowania skyru (całe opakowanie ma 150 g; jak nie skyr to może być np. jogurt grecki).

3

Wystygniętą galaretkę i budyń połączyłam w misce i wylałam na wierzch zimnego sernika. Dla fajnego efektu wierzch posypałam papają kandyzowaną.

4

Wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny ( najlepiej na całą noc) a potem to już tylko przyjemność z delektowania się tym pysznym deserkiem.

Składniki

 1 kg sera w wiaderku
 2 jaja
 2 białka jaja
 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
 150 g upieczonej dyni hokkaido
 150 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
 1 łyżka żelatyny
 300 ml galaretki pomarańczowej

Sposób przygotowania

1

Najpierw ubijcie białka na puszysto z erytrytolem, dodajcie żółtka, potem ser z wiaderka (u mnie President - 96 kcal w 100 g) i upieczoną dynię - zblendujcie porządnie. Na końcu dodajcie proszek budyniowy, wymieszajcie dokładnie żeby nie było grudek i wylejcie do foremki (moja tortownica ma 24 cm).

2

Pieczcie ok 45 minut w 160 C z termoobiegiem. Zostawcie do wystygnięcia i przygotujcie galaretkę:
Galaretkę pomarańczową nieskokaloryczną od @AllNutrition "Sugar-free jelly" rozpuściłam w połowie ilości wody i dodałam płaską łyżkę żelatyny. Ugotowałam budyń w 300 ml mleka a jak wystygł to wymieszałam go z 1/2 opakowania skyru (całe opakowanie ma 150 g; jak nie skyr to może być np. jogurt grecki).

3

Wystygniętą galaretkę i budyń połączyłam w misce i wylałam na wierzch zimnego sernika. Dla fajnego efektu wierzch posypałam papają kandyzowaną.

4

Wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny ( najlepiej na całą noc) a potem to już tylko przyjemność z delektowania się tym pysznym deserkiem.

Sernik z dynią i galaretką pomarańczowo-budyniową
(Visited 399 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *