HARIRA – marokańska zupa

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Harira to treściwa zupa, można ją zjeść w całym Maroku. Może być z mięsem (jagnięcina, kurczak) lub w wersji wegetariańskiej.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g


Ilość na porcję
Ilość kalorii 66
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2.3g4%
Węglowodany 6g2%
Białko 5.2g11%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 marchewki (ok 150 g)
 1 pietruszka (ok 70 g)
 1 duża cebula (150 g)
 2 łyżki oleju
 2 ząbki czosnku
 1 l bulionu (najlepiej mięsny)
 250 g mięsa (u mnie pieczony udziec z indyka, co został z poprzedniego dnia)
 przyprawy:: ras-el-hanout, ostra papryka, kumin, suszona kolendra
 1 puszka pomidorów krojonych
 1 szklanka passaty
 1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania

1

Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze talarki, cebule w półplasterki i krótko obsmażyć na oleju. Po chwili dodać bulion - ja miałam zamrożony, bo zawsze gotuje więcej i mrożę lub zamykam w słoikach na gorąco.

2

Mięso możecie pokroić lub poszarpać na większe kawałki.

3

Dodajcie przyprawy: idealna jest mieszanka przypraw popularna na Bliskim Wschodzie i krajach maghrebu RAS-EL-HANOUT (można ją kupić bez problemu w necie np. na Allegro). To min. kumin, kolendra ziarnista, kurkuma, cynamon, ostra papryka, słodka papryka, koper włoski, gała muszkatołowa. Jeżeli nie macie tej przyprawy to dodajcie te najważniejsze, charakterystyczne dla tego dania: kumin, kurkuma, mielona kolendra ziarnista, suszona kolendra i papryka.

4

Jak warzywa będą jeszcze twardawe, dodajcie puszkę cieciorki, puszkę pomidorów krojonych, szklankę passaty i dużą łyżkę przecieru pomidorowego. Uzupełnijcie wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię gęstą harirę.

5

Gotowe danie posypcie świeżą kolendrą, lub natką. Wybornie smakuje z pieczywem albo chlebkiem z patelni.

Składniki

 2 marchewki (ok 150 g)
 1 pietruszka (ok 70 g)
 1 duża cebula (150 g)
 2 łyżki oleju
 2 ząbki czosnku
 1 l bulionu (najlepiej mięsny)
 250 g mięsa (u mnie pieczony udziec z indyka, co został z poprzedniego dnia)
 przyprawy:: ras-el-hanout, ostra papryka, kumin, suszona kolendra
 1 puszka pomidorów krojonych
 1 szklanka passaty
 1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania

1

Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze talarki, cebule w półplasterki i krótko obsmażyć na oleju. Po chwili dodać bulion - ja miałam zamrożony, bo zawsze gotuje więcej i mrożę lub zamykam w słoikach na gorąco.

2

Mięso możecie pokroić lub poszarpać na większe kawałki.

3

Dodajcie przyprawy: idealna jest mieszanka przypraw popularna na Bliskim Wschodzie i krajach maghrebu RAS-EL-HANOUT (można ją kupić bez problemu w necie np. na Allegro). To min. kumin, kolendra ziarnista, kurkuma, cynamon, ostra papryka, słodka papryka, koper włoski, gała muszkatołowa. Jeżeli nie macie tej przyprawy to dodajcie te najważniejsze, charakterystyczne dla tego dania: kumin, kurkuma, mielona kolendra ziarnista, suszona kolendra i papryka.

4

Jak warzywa będą jeszcze twardawe, dodajcie puszkę cieciorki, puszkę pomidorów krojonych, szklankę passaty i dużą łyżkę przecieru pomidorowego. Uzupełnijcie wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię gęstą harirę.

5

Gotowe danie posypcie świeżą kolendrą, lub natką. Wybornie smakuje z pieczywem albo chlebkiem z patelni.

HARIRA – marokańska zupa
(Visited 5 809 times, 60 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *