Sałatka z marchewką, awokado, smażonymi pieczarkami i papryką

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Niech żyje inwencja twórcza w kuchni! 🙂 Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 406
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26.9g42%
Węglowodany 36.3g13%
Białko 9.4g19%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g awokado Haas (cały owoc)
 100 g papryka czerwona (1/2)
 100 g papryka żółta (1/2)
 100 g pieczarek (same nóżki)
 50 g roszponki
 130 g marchewki
 1 łyżka oliwy truflowej
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Marchewkę starłam na tarce, awokado pokroiłam w grubszą kostkę a paprykę w drobną kosteczkę.

2

Pokrojone pieczarki (same nóżki) najpierw uprażyłam na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoka non-stick) a potem, jak już odparowały, dodałam odrobinę oliwy truflowej dla podniesienia walorów zapachowych i smakowych.

3

Na talerz wyłożyłam roszponkę, awokado, i marchewkę.

4

Dodałam pieczarki i skropiłam oliwą truflową.

5

Całość posypałam jasnym sezamem i doprawiłam pieprzem.

6

Składniki

 100 g awokado Haas (cały owoc)
 100 g papryka czerwona (1/2)
 100 g papryka żółta (1/2)
 100 g pieczarek (same nóżki)
 50 g roszponki
 130 g marchewki
 1 łyżka oliwy truflowej
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Marchewkę starłam na tarce, awokado pokroiłam w grubszą kostkę a paprykę w drobną kosteczkę.

2

Pokrojone pieczarki (same nóżki) najpierw uprażyłam na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoka non-stick) a potem, jak już odparowały, dodałam odrobinę oliwy truflowej dla podniesienia walorów zapachowych i smakowych.

3

Na talerz wyłożyłam roszponkę, awokado, i marchewkę.

4

Dodałam pieczarki i skropiłam oliwą truflową.

5

Całość posypałam jasnym sezamem i doprawiłam pieprzem.

6

Sałatka z marchewką, awokado, smażonymi pieczarkami i papryką
(Visited 216 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *