Niech żyje inwencja twórcza w kuchni! 🙂 Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 406
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 26.9g42%
- Węglowodany 36.3g13%
- Białko 9.4g19%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Marchewkę starłam na tarce, awokado pokroiłam w grubszą kostkę a paprykę w drobną kosteczkę.
Pokrojone pieczarki (same nóżki) najpierw uprażyłam na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoka non-stick) a potem, jak już odparowały, dodałam odrobinę oliwy truflowej dla podniesienia walorów zapachowych i smakowych.
Na talerz wyłożyłam roszponkę, awokado, i marchewkę.
Dodałam pieczarki i skropiłam oliwą truflową.
Całość posypałam jasnym sezamem i doprawiłam pieprzem.
Składniki
Sposób przygotowania
Marchewkę starłam na tarce, awokado pokroiłam w grubszą kostkę a paprykę w drobną kosteczkę.
Pokrojone pieczarki (same nóżki) najpierw uprażyłam na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoka non-stick) a potem, jak już odparowały, dodałam odrobinę oliwy truflowej dla podniesienia walorów zapachowych i smakowych.
Na talerz wyłożyłam roszponkę, awokado, i marchewkę.
Dodałam pieczarki i skropiłam oliwą truflową.
Całość posypałam jasnym sezamem i doprawiłam pieprzem.