Młode ziemniaczki z poprzedniego dnia, szparagi z lodówki - z tego będzie pyszna sałatka z resztek. Opakowanie krewetek, kilka pomidorków i znakomity, orientalny sos. Ja zjadłam na ciepło, jako obiad ale polecam na zimno, do tego lekkie śliwkowe wino japońskie Choya - idealny posiłek na upał! A jak ktoś woli bardziej tradycyjne smaki to polecam zwykły sos winegret (np.oliwa, miód, cytryna, czosnek) lub po prostu oliwę, sól i pieprz.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 485
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 15.8g25%
- Węglowodany 50.3g17%
- Białko 40.6g82%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Na spryskanej oliwą patelni podsmażyć szparagi (z poprzedniego dnia)...
... a następnie przesmażyć pomidorki koktajlowe.
Na odrobinie oleju sezamowego przesmażyć krewetki uprzednio rozmrożone i obrane z pancerzyków, doprawić przyprawą "bruschetta" lub "zioła toskańskie" (suszone pomidory, bazylia, czosnek).
... na tej samej patelni przesmażyć młode ziemniaczki z poprzedniego dnia, pod koniec dodać drobno posiekane papryczki padron.
Wszystkie składniki przełożyć do jednego naczynia i wykończyć sosem.
W miseczce wymieszać: olej sezamowy, ocet ryżowy, sos mirin (rodzaj słodkiego wina japońskiego z ryżu), sos rybny.
Dodać chilli....
.... polać składniki sałatki i wymieszać krótko.
Całość posypać czarnym sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Na spryskanej oliwą patelni podsmażyć szparagi (z poprzedniego dnia)...
... a następnie przesmażyć pomidorki koktajlowe.
Na odrobinie oleju sezamowego przesmażyć krewetki uprzednio rozmrożone i obrane z pancerzyków, doprawić przyprawą "bruschetta" lub "zioła toskańskie" (suszone pomidory, bazylia, czosnek).
... na tej samej patelni przesmażyć młode ziemniaczki z poprzedniego dnia, pod koniec dodać drobno posiekane papryczki padron.
Wszystkie składniki przełożyć do jednego naczynia i wykończyć sosem.
W miseczce wymieszać: olej sezamowy, ocet ryżowy, sos mirin (rodzaj słodkiego wina japońskiego z ryżu), sos rybny.
Dodać chilli....
.... polać składniki sałatki i wymieszać krótko.
Całość posypać czarnym sezamem.