Sałatka na ciepło z kurczakiem, cukinią, papryką, pieczarkami i orzechami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Porządna porcja wysokobiałkowej sałatki, w sam raz dla osób aktywnych i tych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na proteiny. Ale sałatka jest też świetna dla osób na diecie redukcyjnej, bo jest bardzo sycąca i ma niewiele kalorii w dużej objętości.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 383
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15g24%
Węglowodany 13.3g5%
Białko 49.9g100%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g piersi kurczaka
 95 g papryki czerwonej (1/2 średniej)
 110 g cukinii (1/2 średniej)
 80 g pieczarek (same kapelusze)
 10 g orzechów włoskich
 5 g oleju w sprayu
 garść młodych listków
 sól, sos sojowy, czarnuszka, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i wysmażyć na granitowej patelni, bez tłuszczu (może być inna patelnia z powierzchnią non-stick). Zdjąć z patelni.

2

Na tej samej patelni wysmażyć krótko cukinię pokrojoną w większe kawałki. Spryskać olejem w sprayu, cukinie fajnie zbierze smak kurczaka. Odłożyć na bok.

3

I na tej samej patelni przesmażyć paprykę pokrojoną w grubą kostkę, można spryskać olejem w sprayu. Odłożyć na bok.

4

I jako ostatnie smażymy pieczarki, na suchej patelni, aż puszczą wodę. Odparujemy i podlewamy odrobiną sosu sojowego ciemnego - da kolor i smak. Wysmażyć na średnim ogniu do odparowania.

5

Jak mamy wszystkie składniki gotowe możemy składać sałatkę.

6

Garstka młodych listków (lub inny mix sałat)...

7

... i dalej kolejno pozostałe składniki.

8

Całość posypać posiekanymi orzechami włoskimi i czarnuszką.

9

Na koniec świeżo mielony pieprz.

10

Składniki

 200 g piersi kurczaka
 95 g papryki czerwonej (1/2 średniej)
 110 g cukinii (1/2 średniej)
 80 g pieczarek (same kapelusze)
 10 g orzechów włoskich
 5 g oleju w sprayu
 garść młodych listków
 sól, sos sojowy, czarnuszka, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i wysmażyć na granitowej patelni, bez tłuszczu (może być inna patelnia z powierzchnią non-stick). Zdjąć z patelni.

2

Na tej samej patelni wysmażyć krótko cukinię pokrojoną w większe kawałki. Spryskać olejem w sprayu, cukinie fajnie zbierze smak kurczaka. Odłożyć na bok.

3

I na tej samej patelni przesmażyć paprykę pokrojoną w grubą kostkę, można spryskać olejem w sprayu. Odłożyć na bok.

4

I jako ostatnie smażymy pieczarki, na suchej patelni, aż puszczą wodę. Odparujemy i podlewamy odrobiną sosu sojowego ciemnego - da kolor i smak. Wysmażyć na średnim ogniu do odparowania.

5

Jak mamy wszystkie składniki gotowe możemy składać sałatkę.

6

Garstka młodych listków (lub inny mix sałat)...

7

... i dalej kolejno pozostałe składniki.

8

Całość posypać posiekanymi orzechami włoskimi i czarnuszką.

9

Na koniec świeżo mielony pieprz.

10

Sałatka na ciepło z kurczakiem, cukinią, papryką, pieczarkami i orzechami
(Visited 2 055 times, 8 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *