Porządna porcja wysokobiałkowej sałatki, w sam raz dla osób aktywnych i tych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na proteiny. Ale sałatka jest też świetna dla osób na diecie redukcyjnej, bo jest bardzo sycąca i ma niewiele kalorii w dużej objętości.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 383
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 15g24%
- Węglowodany 13.3g5%
- Białko 49.9g100%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i wysmażyć na granitowej patelni, bez tłuszczu (może być inna patelnia z powierzchnią non-stick). Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni wysmażyć krótko cukinię pokrojoną w większe kawałki. Spryskać olejem w sprayu, cukinie fajnie zbierze smak kurczaka. Odłożyć na bok.
I na tej samej patelni przesmażyć paprykę pokrojoną w grubą kostkę, można spryskać olejem w sprayu. Odłożyć na bok.
I jako ostatnie smażymy pieczarki, na suchej patelni, aż puszczą wodę. Odparujemy i podlewamy odrobiną sosu sojowego ciemnego - da kolor i smak. Wysmażyć na średnim ogniu do odparowania.
Jak mamy wszystkie składniki gotowe możemy składać sałatkę.
Garstka młodych listków (lub inny mix sałat)...
... i dalej kolejno pozostałe składniki.
Całość posypać posiekanymi orzechami włoskimi i czarnuszką.
Na koniec świeżo mielony pieprz.
Składniki
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i wysmażyć na granitowej patelni, bez tłuszczu (może być inna patelnia z powierzchnią non-stick). Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni wysmażyć krótko cukinię pokrojoną w większe kawałki. Spryskać olejem w sprayu, cukinie fajnie zbierze smak kurczaka. Odłożyć na bok.
I na tej samej patelni przesmażyć paprykę pokrojoną w grubą kostkę, można spryskać olejem w sprayu. Odłożyć na bok.
I jako ostatnie smażymy pieczarki, na suchej patelni, aż puszczą wodę. Odparujemy i podlewamy odrobiną sosu sojowego ciemnego - da kolor i smak. Wysmażyć na średnim ogniu do odparowania.
Jak mamy wszystkie składniki gotowe możemy składać sałatkę.
Garstka młodych listków (lub inny mix sałat)...
... i dalej kolejno pozostałe składniki.
Całość posypać posiekanymi orzechami włoskimi i czarnuszką.
Na koniec świeżo mielony pieprz.