Lekki, wegański posiłek. Dużo warzyw i komosa ryżowa, która zawiera białko (!), dużo flawonoidów (w tym kwercetyna) o właściwościach antyoksydacyjnych, saponiny (działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne), jest bogata w witaminy E, D oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu minerałów jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Warto ją włączyć do diety.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 309
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 10.9g17%
- Węglowodany 46.4g16%
- Białko 9.2g19%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Marchewkę pokroiłam w kosteczkę i krótko obsmażyłam na oleju
Następnie dodałam pokrojone z grubsza pieczarki i pora w talarki
Wszystko razem krótko przesmażyłam, pieczarki puściły wodę...
,,, wtedy dodałam groszek cukrowy, zmniejszyłam ogień i przykryłam.
Po kilku minutach, kiedy warzywa były już gotowe: nie surowe i al dente, dodałam posiekany świeży tymianek.
Doprawiłam solą i pieprzem, do tego ugotowana quinoa... pycha:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Marchewkę pokroiłam w kosteczkę i krótko obsmażyłam na oleju
Następnie dodałam pokrojone z grubsza pieczarki i pora w talarki
Wszystko razem krótko przesmażyłam, pieczarki puściły wodę...
,,, wtedy dodałam groszek cukrowy, zmniejszyłam ogień i przykryłam.
Po kilku minutach, kiedy warzywa były już gotowe: nie surowe i al dente, dodałam posiekany świeży tymianek.
Doprawiłam solą i pieprzem, do tego ugotowana quinoa... pycha:-)