Ilość przepisów: 5
Salmorejo – andaluzyjski chłodnikSalmorejo (czyt.salmoreho) to chłodnik z pomidorów. Przyrządza się go podobnie jak gazpacho ale jest znacznie bardziej kaloryczny. Znakomity na upały czyli przez cały "pomidorowy" sezon. Chłodnik cytrynowy z cukiniiBardzo orzeźwiający, kwaskowy chłodnik. Podany z lodem może być dobrym dodatkiem do posiłku w upalny dzień.Chłodnik z melona i ogórkaHiszpański chłodnik tym razem w wersji dla mięsożerców.Tradycyjnie podawany ze smażoną szynką jamon serrano, polany oliwą i zagryzany wiejską bagietką.Chłodnik z awokado, melona i ogórka ze skyremChłodnik rodem z Hiszpanii, lekko zmodyfikowany przeze mnie. Piękny kolor, lekki, orzeźwiający smak i trochę białka:-)Gazpacho – hiszpański chłodnikNajlepszy posiłek w upalne dni. Lekki, bardzo nisko kaloryczny, łatwy w przyrządzeniu, niedrogi i szybko się robi.