Owsiane pierniczki (z fasoli i banana)

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji32 porcje

Ciasto z fasoli i banana już tu kiedyś wrzucałam, ale pierniczki na bazie tego ciasta to prawdziwe odkrycie. Bardzo łatwe do zrobienia, nic nie trzeba wałkować, czekać aż wyrośnie... blendujemy i do pieca! Ależ to pyszne ciasteczka, zróbcie koniecznie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 32


Ilość na porcję
Ilość kalorii 87
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2.3g4%
Węglowodany 13.2g5%
Białko 3.5g8%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 240 g bananów (waga po zdjęciu skórki)
 240 g czerwonej fasoli z puszki (prządnie odsączyć)
 2 jajka
 1 miarka odżywki białkowej (ulubiny smak, u mnie czekoladowa)
 1 łyżeczek sody
 2 łyżka czarnego kakao
 100 g czekolady gorzkiej
 2 łyżka erytrytolu
 50 ml mleka 0,5%
 200 g mąka owsiana
 200 g płatki owsiane
 przyprawy: cynamon, kardamo, kurkuma, imbir, pieprz cayenne i gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1

Banany, fasolę (odsączoną), sodę, jajka, mąkę, odżywkę białkową i kakao umieścić w misce.

2

Dodać wszystkie przyprawy: czubata łyżeczka cynamonu, po pół łyżeczki kardamonu, kurkumy i po szczypcie imbiru, gałki i pieprzu cayenne

3

Zmiksować na gładka masę.

4

Dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką,

5

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy dwóch łyżek formować z masy krążki.

6

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25 - 30 minut.

7

Mi wyszło 32 sztuki.

8

Czekoladę (gorzka 64%) rozpuściłam najpierw w mikrofalówce (żeby było szybciej), potem dodałam mleko i erytrytol a następnie w kąpieli wodnej zrobiłam polewę (czyli miseczkę z czekoladą, mlekiem i erytrytolem ustawiłam na rondelku z gotującą się wodą).

9

Każde ciasteczko zamaczałam w polewie i układałam na kratce żeby obciekło i zastygło.

10

Pyszne, zdrowe, dietetyczne i słodkie.

Składniki

 240 g bananów (waga po zdjęciu skórki)
 240 g czerwonej fasoli z puszki (prządnie odsączyć)
 2 jajka
 1 miarka odżywki białkowej (ulubiny smak, u mnie czekoladowa)
 1 łyżeczek sody
 2 łyżka czarnego kakao
 100 g czekolady gorzkiej
 2 łyżka erytrytolu
 50 ml mleka 0,5%
 200 g mąka owsiana
 200 g płatki owsiane
 przyprawy: cynamon, kardamo, kurkuma, imbir, pieprz cayenne i gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1

Banany, fasolę (odsączoną), sodę, jajka, mąkę, odżywkę białkową i kakao umieścić w misce.

2

Dodać wszystkie przyprawy: czubata łyżeczka cynamonu, po pół łyżeczki kardamonu, kurkumy i po szczypcie imbiru, gałki i pieprzu cayenne

3

Zmiksować na gładka masę.

4

Dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką,

5

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy dwóch łyżek formować z masy krążki.

6

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25 - 30 minut.

7

Mi wyszło 32 sztuki.

8

Czekoladę (gorzka 64%) rozpuściłam najpierw w mikrofalówce (żeby było szybciej), potem dodałam mleko i erytrytol a następnie w kąpieli wodnej zrobiłam polewę (czyli miseczkę z czekoladą, mlekiem i erytrytolem ustawiłam na rondelku z gotującą się wodą).

9

Każde ciasteczko zamaczałam w polewie i układałam na kratce żeby obciekło i zastygło.

10

Pyszne, zdrowe, dietetyczne i słodkie.

Owsiane pierniczki (z fasoli i banana)
(Visited 905 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *