Mix sałat z chorizo picante pod salsą pomarańczową

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pomysł na tę sałatkę powstał z miłości do chorizo i upału, który odbiera ochotę na ciężkie jedzenie. Połączenie lekkiej sałaty i pomidorków z wysmażonym chorizo picante - bardzo udane. A do tego doskonała salsa na bazie tłuszczu spod chorizo - przepysznie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 348
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26.3g41%
Węglowodany 8.1g3%
Białko 18.9g38%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 55 g chorizo picante
 1 garść sałaty (u mnie mix młodych listków + roszponka)
 40 g pomidorków (4 szt)
 30 g czarnych oliwek
 1 łyżeczek konfitury z gorzkich pomarańcz
 0,50 cytryny
 10 g sera corregio (lub inny twardy, długo dojrzewający)

Sposób przygotowania

1

Chorizo pokroić w plasterki, przesmażyć i odłożyć obok. Tłuszcz, który się wytopił będzie bazą sosu.

2

Na talerz wyłożyć sałatę, pokrojone w plasterki oliwki, pomidorki pokrojone na połówki i przestygnięte chorizo

3

Na patelnię z tłuszczem po smażeniu chorizo dać konfiturę/dżem pomarańczowy...

4

... i sok z cytryny

5

Wymieszać króciutko....

6

... i polać sałatkę

7

Teraz można posypać serem i gotowe:-)

Składniki

 55 g chorizo picante
 1 garść sałaty (u mnie mix młodych listków + roszponka)
 40 g pomidorków (4 szt)
 30 g czarnych oliwek
 1 łyżeczek konfitury z gorzkich pomarańcz
 0,50 cytryny
 10 g sera corregio (lub inny twardy, długo dojrzewający)

Sposób przygotowania

1

Chorizo pokroić w plasterki, przesmażyć i odłożyć obok. Tłuszcz, który się wytopił będzie bazą sosu.

2

Na talerz wyłożyć sałatę, pokrojone w plasterki oliwki, pomidorki pokrojone na połówki i przestygnięte chorizo

3

Na patelnię z tłuszczem po smażeniu chorizo dać konfiturę/dżem pomarańczowy...

4

... i sok z cytryny

5

Wymieszać króciutko....

6

... i polać sałatkę

7

Teraz można posypać serem i gotowe:-)

Mix sałat z chorizo picante pod salsą pomarańczową
(Visited 1 329 times, 20 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *