Bób to pyszne warzywo strączkowe, doskonale się przechowuje zamrożone (trzeba zamrozić świeżo kupiony), można robić z niego sałatki, można miksować na zupy, można robić z niego przeróżne smarowidła. I oto przepis na jedno z nich:-)
Wielkość porcji 110 g
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 161
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 7.1g11%
- Węglowodany 12.3g5%
- Białko 12g24%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek.
Przełożyć do pojemnika blendera bób, tahini, listki mięty, sok z cytryny i olej lniany i zmiksować na gęstą masę
Następnie dodać skyr, doprawić solą i krótko zmiksować tak, żeby składniki się połączyły.
Jeżeli wolicie smarowidła gęste, dajcie mniej skyru, jak wolicie rzadsze - dajcie cały skyr i ewentualnie więcej oleju.
Składniki
Sposób przygotowania
Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek.
Przełożyć do pojemnika blendera bób, tahini, listki mięty, sok z cytryny i olej lniany i zmiksować na gęstą masę
Następnie dodać skyr, doprawić solą i krótko zmiksować tak, żeby składniki się połączyły.
Jeżeli wolicie smarowidła gęste, dajcie mniej skyru, jak wolicie rzadsze - dajcie cały skyr i ewentualnie więcej oleju.