Jajko sadzone na kaszy gryczanej, brukselka i smażona kiełbasa

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Szybkie, sycące i fit danie z "wczorajszej" kaszy. Do tego kiełbaska, brukselka i jajko i mamy pełnowartościowy posiłek w 15 minut. Dla zabieganych, dla aktywnych, dla tych na redukcji:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 406
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.7g34%
Węglowodany 29.6g10%
Białko 26.4g53%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
 75 g kiełbasy (u mnie chuda podwawelska)
 120 g ugotowanej brukselki
 1 jajko
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Kiełbasę przesmażyłam na patelni granitowej, bez dodatku tłuszczu.

2

Brukselkę ugotowałam al dente. Zawsze postępuję w ten sam sposób, trzykrotnie zalewam brukselkę świeżą wodą, solę i zagotowuję, odlewam wodę, nalewam świeżą i tak trzy razy. Dzięki temu brukselka nie jest gorzka, i nie powoduje wzdęć.

3

Na patelnię z przesmażoną kiełbasą wsypałam ugotowana kaszę gryczaną, ułożyłam brukselkę, a po środku wbiłam jajko.

4

Przykryłam, zmniejszyłam ogień i poczekałam aż białko się zetnie.

5

Na końcu doprawiłam pieprzem i posypałam zieleniną.

Składniki

 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
 75 g kiełbasy (u mnie chuda podwawelska)
 120 g ugotowanej brukselki
 1 jajko
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Kiełbasę przesmażyłam na patelni granitowej, bez dodatku tłuszczu.

2

Brukselkę ugotowałam al dente. Zawsze postępuję w ten sam sposób, trzykrotnie zalewam brukselkę świeżą wodą, solę i zagotowuję, odlewam wodę, nalewam świeżą i tak trzy razy. Dzięki temu brukselka nie jest gorzka, i nie powoduje wzdęć.

3

Na patelnię z przesmażoną kiełbasą wsypałam ugotowana kaszę gryczaną, ułożyłam brukselkę, a po środku wbiłam jajko.

4

Przykryłam, zmniejszyłam ogień i poczekałam aż białko się zetnie.

5

Na końcu doprawiłam pieprzem i posypałam zieleniną.

Jajko sadzone na kaszy gryczanej, brukselka i smażona kiełbasa
(Visited 289 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *