Taka "szakszuka" to pomysł na utylizację wszystkiego co się ma:-) Ja wykorzystałam pieczarki i kapustę pekińską - obydwa te składniki mają smak subtelny i łatwy do "zagłuszenia" innymi bardziej intensywnymi smakami, a nade wszystko są mega niskokaloryczne. To takie super wypełniacze dla osób na diecie redukcyjnej:-)
Ta wersja jest z tajskim "twistem" i wyszło znakomicie:-)
1 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii248
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 15.8g21%
- Węglowodany 9.3g4%
- Białko 19.2g39%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki pokroić na ćwiartki, dodać sos sojowy

Udusić aż puszczą soki a potem odparują zupełnie

Dodać posiekaną kapustę pekińską

Dosypać odrobinę tajskich ziół (gotowa mieszanka od Kotanyi), i wszystko przesmażyć aż kapusta zmięknie.

Teraz wbić dwa jajka...

... dosypać zieleniny (u mnie świeża kolendra ale może być natka pietruszki, zielona cebulka itp). Teraz zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż białko się zetnie.

Do gotowego dania dodać można ugotowane szparagi

Całość skropić olejem sezamowym (ma znakomity, orzechowy posmak i świetnie pasuje do tego dania).

Idealne żółtko:-) Można zjeść z kromką dobrego pieczywa.

Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki pokroić na ćwiartki, dodać sos sojowy

Udusić aż puszczą soki a potem odparują zupełnie

Dodać posiekaną kapustę pekińską

Dosypać odrobinę tajskich ziół (gotowa mieszanka od Kotanyi), i wszystko przesmażyć aż kapusta zmięknie.

Teraz wbić dwa jajka...

... dosypać zieleniny (u mnie świeża kolendra ale może być natka pietruszki, zielona cebulka itp). Teraz zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż białko się zetnie.

Do gotowego dania dodać można ugotowane szparagi

Całość skropić olejem sezamowym (ma znakomity, orzechowy posmak i świetnie pasuje do tego dania).

Idealne żółtko:-) Można zjeść z kromką dobrego pieczywa.

