Indyk to jedno z chudszych mięs, z dużą zawartością białka dlatego dania z niego są ulubione szczególnie przez osoby intensywnie ćwiczące. Ja też w swojej diecie mam dużo białka i taka dieta mi bardzo służy. Jesteś aktywny - jedz białko! 😉
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 422
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 14.7g23%
- Węglowodany 35.9g12%
- Białko 35g70%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Indyka pokroić w paski.
Mięso przesmażyć na suchej patelni (najlepsza jest granitowa ale inna z powłoką non-stick też się nada).
Dodać przyprawy (poza natką).
Dosypać nerkowce lekko posiekane.
Wlać szklankę bulionu (ale może być zwykła woda - wtedy trzeba po prostu mocniej doprawić solą). Dusić ok. 15 min.
Dodać pędy bambusa.
Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić po przykryciem ok 1 - 1,5 godziny.
Na końcu dodać sporą garść natki pietruszki.
I danie gotowe.
Świetnie smakuje z ryżem ale może być też do makaronu albo fajnego pieczywka:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Indyka pokroić w paski.
Mięso przesmażyć na suchej patelni (najlepsza jest granitowa ale inna z powłoką non-stick też się nada).
Dodać przyprawy (poza natką).
Dosypać nerkowce lekko posiekane.
Wlać szklankę bulionu (ale może być zwykła woda - wtedy trzeba po prostu mocniej doprawić solą). Dusić ok. 15 min.
Dodać pędy bambusa.
Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić po przykryciem ok 1 - 1,5 godziny.
Na końcu dodać sporą garść natki pietruszki.
I danie gotowe.
Świetnie smakuje z ryżem ale może być też do makaronu albo fajnego pieczywka:-)