Gulasz z karkówki, kasza jaglana i fasolka szparagowa

KategoriaTags, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Klasyczne danie w wersji fit. Karkówka na gulasz nadaje się znakomicie, to mięso nie wymaga dodatkowej porcji tłuszczu, jest pełne smaku i szybko się dusi. Z tej ilości wyszło 1,5 kg gulaszu a moja porcja to 300 g.

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii618
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 27.8g36%
Węglowodany 47.3g18%
Białko 45.1g91%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1050 g karkówka w kawałku
 70 g pietruszki
 120 g marchewki
 55 g selera
 220 g pomidorów
 160 g papryki czerwonej
 180 g cebuli
 20 g czosnku
 1 łyżka słodkiej papryki
 po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku, oregano, liść laurowy, sól, pieprz, świeży lubczyk, 3 suszone ostre papryczki

Sposób przygotowania

1

Mięso pokroiłam w kostkę, warzywa korzenne duże kawałki (żeby się za szybko nie rozpadły, bo mięso się będzie dłużej dusić), cebulę w duże kawałki.

2

Mięso przesmażyłam partiami w garnku z granitową powłoką. Bez tłuszczu, bez przypraw.

3

Wysmażone mięso przełożyłam z powrotem do dużego garnka.

4

Dodałam warzywa...

5

... i przyprawy. Zalałam wodą ale tylko tyle, żeby ledwo przykryła zawartość.

6

Dusiłam na średnim ogniu przez ok godzinę, mieszając od czasu do czasu.
100 g gulaszu to 149 kcal: B 12.9, W 3.9, T 8.8

7

Moja porcja to 300 g gulaszu, 100 g ugotowanej kaszy jaglanej i 150 g ugotowanej fasolki szparagowej.

8

9

10

11

12

Składniki

 1050 g karkówka w kawałku
 70 g pietruszki
 120 g marchewki
 55 g selera
 220 g pomidorów
 160 g papryki czerwonej
 180 g cebuli
 20 g czosnku
 1 łyżka słodkiej papryki
 po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku, oregano, liść laurowy, sól, pieprz, świeży lubczyk, 3 suszone ostre papryczki

Sposób przygotowania

1

Mięso pokroiłam w kostkę, warzywa korzenne duże kawałki (żeby się za szybko nie rozpadły, bo mięso się będzie dłużej dusić), cebulę w duże kawałki.

2

Mięso przesmażyłam partiami w garnku z granitową powłoką. Bez tłuszczu, bez przypraw.

3

Wysmażone mięso przełożyłam z powrotem do dużego garnka.

4

Dodałam warzywa...

5

... i przyprawy. Zalałam wodą ale tylko tyle, żeby ledwo przykryła zawartość.

6

Dusiłam na średnim ogniu przez ok godzinę, mieszając od czasu do czasu.
100 g gulaszu to 149 kcal: B 12.9, W 3.9, T 8.8

7

Moja porcja to 300 g gulaszu, 100 g ugotowanej kaszy jaglanej i 150 g ugotowanej fasolki szparagowej.

8

9

10

11

12

Notes

Gulasz z karkówki, kasza jaglana i fasolka szparagowa
(Visited 1 878 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *