Ciasto z batatów

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji8 porcjiStopień trudnościPoczątkujący

Konsystencja tego cista jest dość zwarta, gładka i przyjemna w odbiorze. Dla miłośników deserów w stylu panacotty albo ptasiego mleczka będzie idealną propozycją.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 8


Ilość na porcję
Ilość kalorii 160
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2g4%
Węglowodany 48g16%
Białko 11g22%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 750 g obranych batatów
 150 ml mleka kokosowego light
 150 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
 2 jajka
 40 g mąki kokosowej
 1 pomarańcza
 1 łyżeczek sody
 2 miarki odżywki białkowej (smak neutralny najlepiej)
 Przyprawy: cynamon, kardamon, imbir

Sposób przygotowania

1

Bataty obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości (ok 10 minut). Z pomarańczy wycisnąć sok, jajka ubić na puszysto.

2

Bataty wrzucić do blendera razem z pozostałymi składnikami i przyprawami. Zblendować na gładka masę.

3

Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 2 cm.

4

Pieczemy ok 70 minut w 180 C. Ciasto jest mokre, ma zwartą konsystencję, jest aksamitne i "gładkie" w odbiorze:-)

Składniki

 750 g obranych batatów
 150 ml mleka kokosowego light
 150 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
 2 jajka
 40 g mąki kokosowej
 1 pomarańcza
 1 łyżeczek sody
 2 miarki odżywki białkowej (smak neutralny najlepiej)
 Przyprawy: cynamon, kardamon, imbir

Sposób przygotowania

1

Bataty obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości (ok 10 minut). Z pomarańczy wycisnąć sok, jajka ubić na puszysto.

2

Bataty wrzucić do blendera razem z pozostałymi składnikami i przyprawami. Zblendować na gładka masę.

3

Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 2 cm.

4

Pieczemy ok 70 minut w 180 C. Ciasto jest mokre, ma zwartą konsystencję, jest aksamitne i "gładkie" w odbiorze:-)

Ciasto z batatów
(Visited 1 276 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *