Ceviche z miecznika

Oceń przepisKategoria, Tagi, Wybierz ilość porcji1 porcjaStopień trudnościPoczątkujący

Ceviche (czyt. sewicze), to danie z ryby gotowanej "na zimno" czyli w kwaśnej marynacie. Do tej wybornej przystawki nadaje się w zasadzie każda ryba morska o białym mięsie (halibut, okoń morski, dorsz, sola czy właśnie miecznik). Ważne, żeby mięso ryby było naprawdę świeże.

Składniki

Sposób przygotowania

1

Najpierw zrób marynatę:
- wyciśnij sok z cytryny (lub limonki jeżeli lubisz tę charakterystyczna goryczkę) i pomarańczy
- dodaj pokrojoną w cieniutki półtalarki cebulkę
- dodaj pozostałe składniki: sól, posiekaną kolendrę, płatki chilli (lub świeżą papryczkę chilli jeśli masz)

2

Do tak przygotowanej marynaty włóż pokrojonego w kostkę miecznika (kostka ok 2x2 cm). Od czasu do czasu zamieszaj żeby marynata równo się rozprowadziła po rybie, wtedy białko rybie równo się zetnie.

3

Tak przygotowana ryba może być smaczną przystawką a jeżeli masz ochotę na konkret to dodaj do tego świeżą bagietkę, grzanki lub - jak w Meksyku - placek kukurydziany. Ja proponuję pieczywo proteinowe - dodatkowa porcja białka:-)

Składniki

Sposób przygotowania

1

Najpierw zrób marynatę:
- wyciśnij sok z cytryny (lub limonki jeżeli lubisz tę charakterystyczna goryczkę) i pomarańczy
- dodaj pokrojoną w cieniutki półtalarki cebulkę
- dodaj pozostałe składniki: sól, posiekaną kolendrę, płatki chilli (lub świeżą papryczkę chilli jeśli masz)

2

Do tak przygotowanej marynaty włóż pokrojonego w kostkę miecznika (kostka ok 2x2 cm). Od czasu do czasu zamieszaj żeby marynata równo się rozprowadziła po rybie, wtedy białko rybie równo się zetnie.

3

Tak przygotowana ryba może być smaczną przystawką a jeżeli masz ochotę na konkret to dodaj do tego świeżą bagietkę, grzanki lub - jak w Meksyku - placek kukurydziany. Ja proponuję pieczywo proteinowe - dodatkowa porcja białka:-)

Ceviche z miecznika
(Visited 671 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *