Bucatini z cukinią i łososiem wędzonym na gorąco

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Makarony kochamy, pasują do wszystkiego, są dobre na każda porę roku, na każdą porę dnia i na każdy humor lub jego brak:-) najlepiej jak towarzyszy mu coś zdrowego np. warzywa i ryba - pycha:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 542
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24.2g38%
Węglowodany 48.8g17%
Białko 28.4g57%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 1 łyżeczek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
 100 g łososia wędzonego na gorąco
 220 g cukinii
 40 g pomidorków koktajlowych
 15 g czosnku (3 ząbki)
 sól. pieprz, natka pietruszki, jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Cukinię pokroiłam w dużą kostkę, czosnek w plasterki.

2

Czosnek przesmażyłam krótko na odrobinie oliwy....

3

... dodałam cukinię i pomidorki.

4

Jak cukinia i pomidorki się zarumieniły, nabrały temperatury (maja być al dente), dodałam łososia i zagrzałam wszystko razem na patelni.

5

Makaron al dente, ułożyłam w wieniec na obrzeżach talerza, na środek wyłożyłam warzywa z łososiem.

6

Całość oprószyłam sezamem i natką pietruszki.

Składniki

 50 makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 1 łyżeczek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
 100 g łososia wędzonego na gorąco
 220 g cukinii
 40 g pomidorków koktajlowych
 15 g czosnku (3 ząbki)
 sól. pieprz, natka pietruszki, jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Cukinię pokroiłam w dużą kostkę, czosnek w plasterki.

2

Czosnek przesmażyłam krótko na odrobinie oliwy....

3

... dodałam cukinię i pomidorki.

4

Jak cukinia i pomidorki się zarumieniły, nabrały temperatury (maja być al dente), dodałam łososia i zagrzałam wszystko razem na patelni.

5

Makaron al dente, ułożyłam w wieniec na obrzeżach talerza, na środek wyłożyłam warzywa z łososiem.

6

Całość oprószyłam sezamem i natką pietruszki.

Bucatini z cukinią i łososiem wędzonym na gorąco
(Visited 530 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *