Bardzo lubię kuchnię bliskowschodnią i czasem robią sobie coś mocno w takim klimacie. Np. mięsne kulki, robię ich więcej, potem fajnie się odgrzewają, bo otula je aromatyczny pomidorowy sos. Tylko trzy składniki: mięso, jajko i klucz do sukcesu - przyprawa RAS-AL-HANOUT - typowa dla kuchni marokańskiej - do kupienia w necie. Polecam wypróbować, petarda!
Wielkość porcji 6 szt
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 359
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 24.6g38%
- Węglowodany 3g1%
- Białko 28g57%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso, sól, jajko i przeprawę wymieszać, najlepiej dłonią. Można dołożyć cebulkę drobno posiekana i czosnek.
Uformować kulki wielkości piłeczki pingpongowej, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Zalać pomidorami: passatą i tomate frito.
Wstawić do piekarnika, 180-200 stopni, 30 minut naczynie przykryte np.folia aluminiową, 15-20 minut odkryć, żeby sos trochę odparował.
Kaszę kupiłam w necie, pełnoziarnisty bulgur prosto z Libanu, wyborne jedzonko:-) Moja porcja to 6 kulek mięsnych i 100 g ugotowanego bulguru: całość 468 kcal.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso, sól, jajko i przeprawę wymieszać, najlepiej dłonią. Można dołożyć cebulkę drobno posiekana i czosnek.
Uformować kulki wielkości piłeczki pingpongowej, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Zalać pomidorami: passatą i tomate frito.
Wstawić do piekarnika, 180-200 stopni, 30 minut naczynie przykryte np.folia aluminiową, 15-20 minut odkryć, żeby sos trochę odparował.
Kaszę kupiłam w necie, pełnoziarnisty bulgur prosto z Libanu, wyborne jedzonko:-) Moja porcja to 6 kulek mięsnych i 100 g ugotowanego bulguru: całość 468 kcal.