Krewetki z zielonym ryżem, porem i groszkiem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

To takie risotto dla początkujących w dodatku wysokobiałkowe i pełne antyoksydantów dzięki użytej do gotowania ryżu spirulinie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji porcja

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 436
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8g13%
Węglowodany 51.3g18%
Białko 38.4g77%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 120 g ugotowanego ryżu
 225 g krewetek (całe opakowanie z Lidla lub Biedronki)
 3 ząbki czosnku
 30 g zielonej części pora
 30 g groszku mrożonego
 100 ml mleka kokosowego light
 przyrawy: sół, biały pieprz, sok z cytryny (niekoniecznie)

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroić z plasterki, krótko uprażyć w garnku.

2

Wsypać ryż w proporcjach: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Do wody przed wlaniem wsypać 1 łyżeczkę spiruliny - to świetny, prawie bezsmakowy antyoksydant z alg, który daje intensywnie zielony kolor.

3

Taką zieloną wodą zalać ryż, zagotować a jak zacznie kipieć, zmniejszyć gaz i zostawić na najmniejszym gazie pod przykryciem aż wchłonie całą wodę.

4

Na patelnię wlać mleko kokosowe light, dorzucić z grubsza pokrojonego pora, następnie groszek mrożony a na końcu rozmrożone i pozbawione skorupek krewetki.

5

Do krewetek dodać 120 g ugotowanego ze spiruliną ryżu i danie gotowe:-)

Składniki

 120 g ugotowanego ryżu
 225 g krewetek (całe opakowanie z Lidla lub Biedronki)
 3 ząbki czosnku
 30 g zielonej części pora
 30 g groszku mrożonego
 100 ml mleka kokosowego light
 przyrawy: sół, biały pieprz, sok z cytryny (niekoniecznie)

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroić z plasterki, krótko uprażyć w garnku.

2

Wsypać ryż w proporcjach: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Do wody przed wlaniem wsypać 1 łyżeczkę spiruliny - to świetny, prawie bezsmakowy antyoksydant z alg, który daje intensywnie zielony kolor.

3

Taką zieloną wodą zalać ryż, zagotować a jak zacznie kipieć, zmniejszyć gaz i zostawić na najmniejszym gazie pod przykryciem aż wchłonie całą wodę.

4

Na patelnię wlać mleko kokosowe light, dorzucić z grubsza pokrojonego pora, następnie groszek mrożony a na końcu rozmrożone i pozbawione skorupek krewetki.

5

Do krewetek dodać 120 g ugotowanego ze spiruliną ryżu i danie gotowe:-)

Krewetki z zielonym ryżem, porem i groszkiem
(Visited 817 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *