Klops z jajkiem gotowanym

Oceń przepisKategoria, Tagi, , Wybierz ilość porcji1 porcja
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g


Ilość na porcję
Ilość kalorii 198
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13.4g21%
Węglowodany 0.4g1%
Białko 18.2g37%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400 g mielonego mięsa z szynki
 400 g mielonego rozbratu wołowego (pieczeniowe)
 1 duża cebula
 3 ząbki czosnku
 1 jajko surowe
 6 jajek ugotowanych na twardo
 Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, cząber

Sposób przygotowania

1

Cebule zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Najlepiej wyrobić masę mięsną ręką, zrobić to dokładnie i cierpliwie. Wtedy klops nie będzie się rozsypywał po krojeniu.

2

Rozłożyć kawał folii aluminiowej, na nią wyłożyć masę mięsną i rozklepać dłonią na płasko.
Na środku poukładać ugotowane na twardo jajka i "zamknąć" je mięsem tak, żeby znalazły się w środku klopsa.

3

Folię szczelnie zawinąć, w razie czego użyć drugiego arkusza folii, żeby nie wystawało surowe mięso. Przełożyć do keksówki i piec ok. 1,5 godziny w 180 C. Czas pieczenia zależy od wielkości keksówki - moja ma 30 cm. Więc jak macie krótszą, to z takiej ilości mięsa wyjdzie Wam grubszy rulon i pewnie chwilę dłużej trzeba będzie go trzymać z piecu.

4

Klopsa można jeść na ciepło, np. do obiadu z sosem chrzanowym i ziemniakami ale jak planujecie jako dodatek do chleba, to po upieczeniu zostawicie klopsa w keksówce żeby porządnie wystygł. Następnie przełóżcie do lodówki a na drugi dzień możecie kroić.

Składniki

 400 g mielonego mięsa z szynki
 400 g mielonego rozbratu wołowego (pieczeniowe)
 1 duża cebula
 3 ząbki czosnku
 1 jajko surowe
 6 jajek ugotowanych na twardo
 Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, cząber

Sposób przygotowania

1

Cebule zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Najlepiej wyrobić masę mięsną ręką, zrobić to dokładnie i cierpliwie. Wtedy klops nie będzie się rozsypywał po krojeniu.

2

Rozłożyć kawał folii aluminiowej, na nią wyłożyć masę mięsną i rozklepać dłonią na płasko.
Na środku poukładać ugotowane na twardo jajka i "zamknąć" je mięsem tak, żeby znalazły się w środku klopsa.

3

Folię szczelnie zawinąć, w razie czego użyć drugiego arkusza folii, żeby nie wystawało surowe mięso. Przełożyć do keksówki i piec ok. 1,5 godziny w 180 C. Czas pieczenia zależy od wielkości keksówki - moja ma 30 cm. Więc jak macie krótszą, to z takiej ilości mięsa wyjdzie Wam grubszy rulon i pewnie chwilę dłużej trzeba będzie go trzymać z piecu.

4

Klopsa można jeść na ciepło, np. do obiadu z sosem chrzanowym i ziemniakami ale jak planujecie jako dodatek do chleba, to po upieczeniu zostawicie klopsa w keksówce żeby porządnie wystygł. Następnie przełóżcie do lodówki a na drugi dzień możecie kroić.

Klops z jajkiem gotowanym
(Visited 1 074 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *