Zupa z dorsza ze świeżymi pomidorami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Szybka, pożywna, wysokobiałkowa zupa rybna z mrożonego dorsza z dużą porcją świeżych, dojrzałych pomidorów. Polecam szczególnie dla osób na redukcji, które jednocześnie są aktywne fizycznie. Mało kalorii, dużo protein - o to chodzi w diecie fitness:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 431
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2.3g4%
Węglowodany 18g6%
Białko 61.4g123%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 450 g filetów z dorsza
 350 g pomidorów
 75 g marchewki
 60 g selera
 35 g pietruszki
 15 g czosnku
 100 g przecieru pomidorowego
 700 g bulionu domowego (u mnie drobiowy)

Sposób przygotowania

1

Warzywa i czosnek pokroiłam i podprażyłam w garnku z powłoka kamienną.

2

Pomidory pokroiłam w kostkę - fajnie jak są różne rodzaje pomidorów. Koniecznie dojrzałe!

3

Warzywa zalałam bulionem - miałam cienki, drobiowy bulion. Do zupy rybnej nadaje się, nie ma intensywnego smaku i zapachu.

4

Chwilę podgotowałam do lekkiego zmięknięcia warzyw, doprawiłam solą i wrzuciłam pomidory.

5

Następnie wrzuciłam kawałki dorsza (zamrożone), przykryłam i doprowadziłam do zagotowania.

6

Doprawiłam przecierem pomidorowym, zagotowałam i zupa gotowa.

7

8

9

Posypałam koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem. Połowę zjadłam od razu, resztę zamknęłam w słoiku na gorąco - będzie na następny raz.

10

11

Składniki

 450 g filetów z dorsza
 350 g pomidorów
 75 g marchewki
 60 g selera
 35 g pietruszki
 15 g czosnku
 100 g przecieru pomidorowego
 700 g bulionu domowego (u mnie drobiowy)

Sposób przygotowania

1

Warzywa i czosnek pokroiłam i podprażyłam w garnku z powłoka kamienną.

2

Pomidory pokroiłam w kostkę - fajnie jak są różne rodzaje pomidorów. Koniecznie dojrzałe!

3

Warzywa zalałam bulionem - miałam cienki, drobiowy bulion. Do zupy rybnej nadaje się, nie ma intensywnego smaku i zapachu.

4

Chwilę podgotowałam do lekkiego zmięknięcia warzyw, doprawiłam solą i wrzuciłam pomidory.

5

Następnie wrzuciłam kawałki dorsza (zamrożone), przykryłam i doprowadziłam do zagotowania.

6

Doprawiłam przecierem pomidorowym, zagotowałam i zupa gotowa.

7

8

9

Posypałam koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem. Połowę zjadłam od razu, resztę zamknęłam w słoiku na gorąco - będzie na następny raz.

10

11

Zupa z dorsza ze świeżymi pomidorami
(Visited 297 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *