Makaron shirataki, łosoś wędzony na gorąco, awokado, pieczarki i por z patelni

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bardzo smaczne połączenie łososia z porem, awokado i pieczarkami a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 535
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 33.7g52%
Węglowodany 28.7g10%
Białko 29g58%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki (inaczej konjak)
 80 g łososia wędzonego na gorąco
 80 g pora (zielona część)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 80 g awokado Haas mini
 100 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 sezam jasny i czarny, sól

Sposób przygotowania

1

Pieczarki przesmażyłam krótko aż puściły sok.

2

Dolałam sos sojowy, zmniejszyłam ogień i krótko dusiłam do odparowania. Można podlać odrobinkę wody, jak zaczyna Wam za bardzo przywierać.

3

Makaron shirataki trzeba najpierw porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się specyficznego "morskiego" zapachu. Następnie przesmażyłam go na odrobinie oleju sezamowego - sam makaron shirataki jest bez smaku, trzeba go czymś aromatyzować a olej sezamowy nadaje się do tego doskonale. Dorzuciłam również trochę czarnego sezamu.

4

Pora i czosnek pokroiłam w plasterki, przesmażyłam krótko na suchej patelni doprawiając solą.

5

Awokado pokroiłam w plasterki i wszystko wyłożyłam w porcjach na talerz.

6

Całość posypałam jeszcze sezamem.

7

8

9

10

11

12

Składniki

 200 g makaronu shirataki (inaczej konjak)
 80 g łososia wędzonego na gorąco
 80 g pora (zielona część)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 80 g awokado Haas mini
 100 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 sezam jasny i czarny, sól

Sposób przygotowania

1

Pieczarki przesmażyłam krótko aż puściły sok.

2

Dolałam sos sojowy, zmniejszyłam ogień i krótko dusiłam do odparowania. Można podlać odrobinkę wody, jak zaczyna Wam za bardzo przywierać.

3

Makaron shirataki trzeba najpierw porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się specyficznego "morskiego" zapachu. Następnie przesmażyłam go na odrobinie oleju sezamowego - sam makaron shirataki jest bez smaku, trzeba go czymś aromatyzować a olej sezamowy nadaje się do tego doskonale. Dorzuciłam również trochę czarnego sezamu.

4

Pora i czosnek pokroiłam w plasterki, przesmażyłam krótko na suchej patelni doprawiając solą.

5

Awokado pokroiłam w plasterki i wszystko wyłożyłam w porcjach na talerz.

6

Całość posypałam jeszcze sezamem.

7

8

9

10

11

12

Makaron shirataki, łosoś wędzony na gorąco, awokado, pieczarki i por z patelni
(Visited 439 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *