Upieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych "kasz", chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak - smakuje znakomicie:-) Do tego porcja sera feta i mamy pełnowartościowy posiłek z białkiem.
1 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii432
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 13.3g18%
- Węglowodany 61.8g23%
- Białko 19.5g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 580 g warzyw po upieczeniu.
Tym razem warzywa pokroiłam w słupki (czasem kroję w grubą kostkę), wyłożyłam na papier do pieczenia. Nie doprawiam, nie dodają oleju ani innego smarowidła.
Kuskus perłowy robi się nieco dłużej niż tradycyjny, drobny. Trzeba zagotować i poczekać aż wchłonie wodę.
Pora i groszek zrobiłam krótko na patelni spryskanej olejem.
Fetę (lub inny twardy ser solankowy) pokroiłam w kostkę i złożyłam danie.
Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem, posoliłam. Można posypać sezamem - ja go używam bardzo często.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 580 g warzyw po upieczeniu.
Tym razem warzywa pokroiłam w słupki (czasem kroję w grubą kostkę), wyłożyłam na papier do pieczenia. Nie doprawiam, nie dodają oleju ani innego smarowidła.
Kuskus perłowy robi się nieco dłużej niż tradycyjny, drobny. Trzeba zagotować i poczekać aż wchłonie wodę.
Pora i groszek zrobiłam krótko na patelni spryskanej olejem.
Fetę (lub inny twardy ser solankowy) pokroiłam w kostkę i złożyłam danie.
Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem, posoliłam. Można posypać sezamem - ja go używam bardzo często.