Makaron shirataki i krewetki w sosie sojowym, awokado

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Tylko trzy składniki: awokado, krewetki i makaron shirataki - powstaje z korzenia rośliny o nazwie konjak. Głównym składnikiem jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 432
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 27.8g43%
Węglowodany 12.3g5%
Białko 36.4g73%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 100 g awokado (1 średni owoc)
 200 g mrozonych krewetek
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, kurkuma, słodka papryka, chilli
 sezam, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Krewetki pozostawcie do rozmrożenia, następnie odlejcie wodę.

2

Shirataki porządnie wypłuczcie, żeby pozbyć się "morskiego" zapachu.

3

Następnie makaron przesmażcie krótko, ja dodałam olej sezamowy...

4

... trochę kurkumy, suszonej kolendry. Na koniec sos sojowy, dla koloru i zamiast soli.

5

Krewetki wrzuciłam na gorącą patelnię spryskana oliwą, dodałam słodkiej papryki i chilli, odrobinę czarnego sezamu i kurkumy.

6

Wyłożyłam na talerz makaron shirataki, obok krewetki, awokado pokrojone w plasterki.

7

Całość posypałam zieloną cebulką.

8

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 100 g awokado (1 średni owoc)
 200 g mrozonych krewetek
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, kurkuma, słodka papryka, chilli
 sezam, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Krewetki pozostawcie do rozmrożenia, następnie odlejcie wodę.

2

Shirataki porządnie wypłuczcie, żeby pozbyć się "morskiego" zapachu.

3

Następnie makaron przesmażcie krótko, ja dodałam olej sezamowy...

4

... trochę kurkumy, suszonej kolendry. Na koniec sos sojowy, dla koloru i zamiast soli.

5

Krewetki wrzuciłam na gorącą patelnię spryskana oliwą, dodałam słodkiej papryki i chilli, odrobinę czarnego sezamu i kurkumy.

6

Wyłożyłam na talerz makaron shirataki, obok krewetki, awokado pokrojone w plasterki.

7

Całość posypałam zieloną cebulką.

8

Makaron shirataki i krewetki w sosie sojowym, awokado
(Visited 500 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *