Sałatka z marchewką, awokado, smażonymi pieczarkami i papryką

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Niech żyje inwencja twórcza w kuchni! 🙂 Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii406
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26.9g35%
Węglowodany 36.3g14%
Białko 9.4g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 100 g awokado Haas (cały owoc)
 100 g papryka czerwona (1/2)
 100 g papryka żółta (1/2)
 100 g pieczarek (same nóżki)
 50 g roszponki
 130 g marchewki
 1 łyżka oliwy truflowej
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Marchewkę starłam na tarce, awokado pokroiłam w grubszą kostkę a paprykę w drobną kosteczkę.

2

Pokrojone pieczarki (same nóżki) najpierw uprażyłam na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoka non-stick) a potem, jak już odparowały, dodałam odrobinę oliwy truflowej dla podniesienia walorów zapachowych i smakowych.

3

Na talerz wyłożyłam roszponkę, awokado, i marchewkę.

4

Dodałam pieczarki i skropiłam oliwą truflową.

5

Całość posypałam jasnym sezamem i doprawiłam pieprzem.

6

Składniki

 100 g awokado Haas (cały owoc)
 100 g papryka czerwona (1/2)
 100 g papryka żółta (1/2)
 100 g pieczarek (same nóżki)
 50 g roszponki
 130 g marchewki
 1 łyżka oliwy truflowej
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Marchewkę starłam na tarce, awokado pokroiłam w grubszą kostkę a paprykę w drobną kosteczkę.

2

Pokrojone pieczarki (same nóżki) najpierw uprażyłam na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoka non-stick) a potem, jak już odparowały, dodałam odrobinę oliwy truflowej dla podniesienia walorów zapachowych i smakowych.

3

Na talerz wyłożyłam roszponkę, awokado, i marchewkę.

4

Dodałam pieczarki i skropiłam oliwą truflową.

5

Całość posypałam jasnym sezamem i doprawiłam pieprzem.

6

Notes

Sałatka z marchewką, awokado, smażonymi pieczarkami i papryką
(Visited 370 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *