Niech żyje inwencja twórcza w kuchni! 🙂 Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)
1 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii406
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 26.9g35%
- Węglowodany 36.3g14%
- Białko 9.4g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Marchewkę starłam na tarce, awokado pokroiłam w grubszą kostkę a paprykę w drobną kosteczkę.
Pokrojone pieczarki (same nóżki) najpierw uprażyłam na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoka non-stick) a potem, jak już odparowały, dodałam odrobinę oliwy truflowej dla podniesienia walorów zapachowych i smakowych.
Na talerz wyłożyłam roszponkę, awokado, i marchewkę.
Dodałam pieczarki i skropiłam oliwą truflową.
Całość posypałam jasnym sezamem i doprawiłam pieprzem.
Składniki
Sposób przygotowania
Marchewkę starłam na tarce, awokado pokroiłam w grubszą kostkę a paprykę w drobną kosteczkę.
Pokrojone pieczarki (same nóżki) najpierw uprażyłam na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoka non-stick) a potem, jak już odparowały, dodałam odrobinę oliwy truflowej dla podniesienia walorów zapachowych i smakowych.
Na talerz wyłożyłam roszponkę, awokado, i marchewkę.
Dodałam pieczarki i skropiłam oliwą truflową.
Całość posypałam jasnym sezamem i doprawiłam pieprzem.