Pizza to proste danie niezamożnych Włochów - taka była kiedyś. Teraz pizzę robi się ze wszystkim i lubią ją miliony. Ta moja, z patelni, zrodziła się trochę z lenistwa i oszczędności - zagrzać patelnię jest szybciej i taniej niż przygotowywać miejsce w piekarniku, czekać aż się zagrzeje itd... Ale główna zasada pizzy: im mniej tym pyszniej została zachowana:-) Polecam na 2 osoby, chociaż przyznaję, że wciągnęłam całą sama;-))
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 957
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 8.7g14%
- Węglowodany 137.2g46%
- Białko 47.4g95%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Opakowanie owoców morza wyjąć na kilka godzin przed planowanym wykonaniem dania. Muszą się całkowicie rozmrozić, potem trzeba je odcedzić, pozbawić nadmiaru wody.
Drożdże rozpuszczam w odrobinie letniej wody z łyżeczką cukru. Do miski wsypuję makę, wlewam rozczyn, czekam chwile aż zacznie pracować (najlepiej jak w trakcie rośnięcia ciasta miska jest przykryta, ja ja wstawiam do mikrofalówki oczywiście niewłączonej).
Jak rozczyn/zaczyn zacznie pracować, dodaję sól i wlewam po trochu letnią wodę żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Moje ciasto miało konsystencję luźniejszą, łatwo ja rozłożyłam palcami na patelni. Zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 30 min. Potem wykładam na patelnię, mały gaz, pokrywka i kontroluje stan wypieczenia spodu.
W międzyczasie robię sos: fileciki anchois (fajnie podbiją morski charakter dania) rozdrabniam widelcem w miseczce...
....dodaje sos pomidorowy tomate frito ale może też być gęsta passata, Dodaję trochę ziół prowansalskich albo tylko oregano - co lubicie. Koniecznie słodką, mieloną paprykę i czosnek granulowany.
Odwracam ciasto na druga stronę....
...smaruję sosem ....
wykładam rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody owoce morza i pokrojone w paseczki pomidory suszone.
Teraz przykrywam i na małym ogniu pizza dochodzi od spodu. Wtedy owoce morza tez już będą w punkt, nie przeciągnięte.
Na wierzch coś zielonego - i gotowe:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Opakowanie owoców morza wyjąć na kilka godzin przed planowanym wykonaniem dania. Muszą się całkowicie rozmrozić, potem trzeba je odcedzić, pozbawić nadmiaru wody.
Drożdże rozpuszczam w odrobinie letniej wody z łyżeczką cukru. Do miski wsypuję makę, wlewam rozczyn, czekam chwile aż zacznie pracować (najlepiej jak w trakcie rośnięcia ciasta miska jest przykryta, ja ja wstawiam do mikrofalówki oczywiście niewłączonej).
Jak rozczyn/zaczyn zacznie pracować, dodaję sól i wlewam po trochu letnią wodę żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Moje ciasto miało konsystencję luźniejszą, łatwo ja rozłożyłam palcami na patelni. Zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 30 min. Potem wykładam na patelnię, mały gaz, pokrywka i kontroluje stan wypieczenia spodu.
W międzyczasie robię sos: fileciki anchois (fajnie podbiją morski charakter dania) rozdrabniam widelcem w miseczce...
....dodaje sos pomidorowy tomate frito ale może też być gęsta passata, Dodaję trochę ziół prowansalskich albo tylko oregano - co lubicie. Koniecznie słodką, mieloną paprykę i czosnek granulowany.
Odwracam ciasto na druga stronę....
...smaruję sosem ....
wykładam rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody owoce morza i pokrojone w paseczki pomidory suszone.
Teraz przykrywam i na małym ogniu pizza dochodzi od spodu. Wtedy owoce morza tez już będą w punkt, nie przeciągnięte.
Na wierzch coś zielonego - i gotowe:-)