W oryginale nazwa tego dania to: lemongrass chicken satay with almond butter dipping sauce - prawda, że ciekawie brzmi? 😉 Robi się szybko ale trzeba mieć sporo przypraw, których w polskiej kuchni nie znamy. Jak lubicie tajskie smaki, dania aromatyczne, słodko-kwaśne, wyraziste - zapraszam na mojego sataya z masłem migdałowym:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 6
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 178
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 1.1g2%
- Węglowodany 8.45g3%
- Białko 24.1g49%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić na paski (będziemy je nadziewać na patyczek).
Imbir, trawę cytrynową, kafir, czosnek (przeciśnięty przez praskę), chilli, skórkę otartą z cytryny (pamiętajcie, żeby sparzyć przedtem cytrynę!!!) wsypać do miski, w której będziemy marynować kurczaka.
DO przypraw dolać odrobinę mleka kokosowego, sos rybny i olej sezamowy.
Dokładnie wymieszać i zamarynować pokrojonego w paski kurczaka.
Przykryć, włożyć do lodówki na minimum 1 godziną a najlepiej całą noc.
Następnie wyjąć kurczaka z marynaty, otrzepać z nadmiaru przypraw (jak zostaną w nadmiarze, to zaczną się na grillu/patelni przypalać) i nadziać na patyczki do szaszłyków.
Marynatę przelać do rondelka, dolać resztę mleka kokosowego, sos sojowy, dodać masło migdałowe.
Dorzucić mieloną i suszoną kolendrę...
... wcisnąć cytrynę (ok 1 łyżki ale może być o wiele więcej).
Zblendować na gładko, zagotować i przelać do miseczki, w której będziemy maczać satay z kurczaka.
Satay usmażyć na grillu, patelni... jak kto może lub lubi.
Do tego możecie podać ryż, albo jakieś pieczywo typu flat bread....
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić na paski (będziemy je nadziewać na patyczek).
Imbir, trawę cytrynową, kafir, czosnek (przeciśnięty przez praskę), chilli, skórkę otartą z cytryny (pamiętajcie, żeby sparzyć przedtem cytrynę!!!) wsypać do miski, w której będziemy marynować kurczaka.
DO przypraw dolać odrobinę mleka kokosowego, sos rybny i olej sezamowy.
Dokładnie wymieszać i zamarynować pokrojonego w paski kurczaka.
Przykryć, włożyć do lodówki na minimum 1 godziną a najlepiej całą noc.
Następnie wyjąć kurczaka z marynaty, otrzepać z nadmiaru przypraw (jak zostaną w nadmiarze, to zaczną się na grillu/patelni przypalać) i nadziać na patyczki do szaszłyków.
Marynatę przelać do rondelka, dolać resztę mleka kokosowego, sos sojowy, dodać masło migdałowe.
Dorzucić mieloną i suszoną kolendrę...
... wcisnąć cytrynę (ok 1 łyżki ale może być o wiele więcej).
Zblendować na gładko, zagotować i przelać do miseczki, w której będziemy maczać satay z kurczaka.
Satay usmażyć na grillu, patelni... jak kto może lub lubi.
Do tego możecie podać ryż, albo jakieś pieczywo typu flat bread....