Sałatka z pieczonym bakłażanem, granatem, pod sosem sezamowym

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszna, lekka sałatka, pełna bliskowschodnich smaków. Najlepsza na świeżo:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 308
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 17g27%
Węglowodany 36.9g13%
Białko 7.7g16%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 bakłażan (ok. 450 g)
 25 g ziarenek granatu
 10 g tahini (pasta sezamowa)
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżeczek miodu
 10 ml oliwy z oliwek
 1 łyżka jasnego sezamu
 sól, ewentualnie pieprz

Sposób przygotowania

1

Bakłażana posolić, spryskać oliwą w sprayu (najlepiej) lub posmarować cienko pędzelkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia.

2

Piec ok 20 min 2w temperaturze 230 stopni.

3

Z tahini, miodu i soku z cytryny zrobić sos.

4

Polać przestygniętego bakłażana

5

Posypać granatem, sezamem

6

na końcu dać posiekana świeżą kolendrę

Składniki

 1 bakłażan (ok. 450 g)
 25 g ziarenek granatu
 10 g tahini (pasta sezamowa)
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżeczek miodu
 10 ml oliwy z oliwek
 1 łyżka jasnego sezamu
 sól, ewentualnie pieprz

Sposób przygotowania

1

Bakłażana posolić, spryskać oliwą w sprayu (najlepiej) lub posmarować cienko pędzelkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia.

2

Piec ok 20 min 2w temperaturze 230 stopni.

3

Z tahini, miodu i soku z cytryny zrobić sos.

4

Polać przestygniętego bakłażana

5

Posypać granatem, sezamem

6

na końcu dać posiekana świeżą kolendrę

Sałatka z pieczonym bakłażanem, granatem, pod sosem sezamowym
(Visited 413 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *