Pyszne, choć wcale nie dietetyczne, paluchy drożdżowe z pesto polecam szczególnie na imprezy. Najsmaczniejsze są świeżo upieczone ale spokojnie możecie je zrobić kilka godzin przed imprezą, niech sobie rosną, a na 30 minut przed podaniem wstawicie do piekarnika.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 8
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 302
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 12.2g19%
- Węglowodany 40.4g14%
- Białko 7g15%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Paluchy zacznij robić od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wsyp 380 g mąki (reszta będzie do podsypania ciasta przed rozwałkowaniem), zrób dołek w mące i wlej rozczyn: letnie mleko, z którym rozpuszczone są drożdże i cukier. Zamieszaj rozczyn wlany do dołeczka z mąki, żeby trochę tej mąki zagęściło rozczyn. Odstaw w nieprzewiewne miejsce (ja wstawiam do mikrofalówki albo do piekarnika - oczywiście, nie włączonego!) niech drożdże zaczną pracować.
Następnie dosyp suszoną bazylię i wyrób łyżką ciasto dolewając trochę letniej wody tak, żeby uzyskać zwartą ale nie twardą całość. Zazwyczaj potrzeba ok. szklanki wody. Ciasto odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia a w tym czasie przygotuj pesto
Zblenduj oliwę z orzechami, czosnkiem i odrobiną soli. Orzechy mogą być delikatnie wyczuwalne, nie musi to była gładka papka.
Na końcu dodaj listki bazylii i krótko zblenduj, żeby bazylia nie straciła cennych wartości i pięknego koloru.
Ciasto podziel na dwie części. Obydwie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na podobny kształt i rozmiar. Jedną część posmaruj pesto, przykryj drugim rozwałkowanym kawałkiem i tak przygotowane dwa kawałki ciasta z pesto między dwoma warstwami, poprzecinaj na prostokąty. Mi wyszło 8. I każdy taki prostokąt skręć tak, jak zwija się papierek na cukierku.
Paluchy poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na ok 40 min.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 - 35 min.
Składniki
Sposób przygotowania
Paluchy zacznij robić od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wsyp 380 g mąki (reszta będzie do podsypania ciasta przed rozwałkowaniem), zrób dołek w mące i wlej rozczyn: letnie mleko, z którym rozpuszczone są drożdże i cukier. Zamieszaj rozczyn wlany do dołeczka z mąki, żeby trochę tej mąki zagęściło rozczyn. Odstaw w nieprzewiewne miejsce (ja wstawiam do mikrofalówki albo do piekarnika - oczywiście, nie włączonego!) niech drożdże zaczną pracować.
Następnie dosyp suszoną bazylię i wyrób łyżką ciasto dolewając trochę letniej wody tak, żeby uzyskać zwartą ale nie twardą całość. Zazwyczaj potrzeba ok. szklanki wody. Ciasto odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia a w tym czasie przygotuj pesto
Zblenduj oliwę z orzechami, czosnkiem i odrobiną soli. Orzechy mogą być delikatnie wyczuwalne, nie musi to była gładka papka.
Na końcu dodaj listki bazylii i krótko zblenduj, żeby bazylia nie straciła cennych wartości i pięknego koloru.
Ciasto podziel na dwie części. Obydwie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na podobny kształt i rozmiar. Jedną część posmaruj pesto, przykryj drugim rozwałkowanym kawałkiem i tak przygotowane dwa kawałki ciasta z pesto między dwoma warstwami, poprzecinaj na prostokąty. Mi wyszło 8. I każdy taki prostokąt skręć tak, jak zwija się papierek na cukierku.
Paluchy poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na ok 40 min.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 - 35 min.