Jajecznica z krewetkami to bardzo smaczna opcja jak ktoś lubi owoce morza. Do tego super food czyli pokrzywa (zawiera min.B1, C, E i K, fosfor, krzem i wapń) i czosnek niedźwiedzi (działa jak filtr oczyszczający z toksyn min. z nikotyny, zawiera związki siarki bezcenne dla naszej urody, zapobiega powstawaniu wzdęć i zawiera dużo żelaza) i mamy mega pyszne i super zdrowe śniadanie:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 324
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 20.2g32%
- Węglowodany 3.6g2%
- Białko 29.3g59%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki musisz rozmrozić i pozbawić pancerzyka. Szparagi obgotuj krótko w osolonej wodzie (najpierw zanurz dolną część szparaga, a po kilku minutach odwróć je i króciutko obgotuj łebek). Oberwij listki z pokrzywy (ostrożnie! parzy:-)) i posiekaj czosnek.
Na odrobinie masła przesmaż najpierw pokrzywę...
... następnie dorzuć czosnek.
Wbij jajka
na wierzchu poukładaj krewetki i zmniejsz ogień.
Przykryj na chwilę a jak zobaczysz, że białko zaczyna się ścinać, odkryj i dokończ jajecznicę do twardości jaką lubisz.
Wyłóż na talerz, obok szparagi i gotowe:-)
Ja całość skropiłam olejem lnianym (dla zdrowotności;-)). I nie zapomnij o ziołach - np. zielona cebulka będzie super wykończeniem.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki musisz rozmrozić i pozbawić pancerzyka. Szparagi obgotuj krótko w osolonej wodzie (najpierw zanurz dolną część szparaga, a po kilku minutach odwróć je i króciutko obgotuj łebek). Oberwij listki z pokrzywy (ostrożnie! parzy:-)) i posiekaj czosnek.
Na odrobinie masła przesmaż najpierw pokrzywę...
... następnie dorzuć czosnek.
Wbij jajka
na wierzchu poukładaj krewetki i zmniejsz ogień.
Przykryj na chwilę a jak zobaczysz, że białko zaczyna się ścinać, odkryj i dokończ jajecznicę do twardości jaką lubisz.
Wyłóż na talerz, obok szparagi i gotowe:-)
Ja całość skropiłam olejem lnianym (dla zdrowotności;-)). I nie zapomnij o ziołach - np. zielona cebulka będzie super wykończeniem.