Babka łaciatka z bakaliami – w ogóle nie fit!

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji10 porcji

Przychodzi taki czas, że "...człowiek musi, inaczej się udusi...". I to jest ten dzień. Zapraszam na wcale nie fit ale za to przepyszną babkę ucieraną z bakaliami;-))

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 90 g

Ilość porcji 10


Ilość na porcję
Ilość kalorii 358
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 17.8g28%
Węglowodany 43.5g15%
Białko 7.3g15%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 5 jajek
 100 g cukru pudru
 1 cukier waniliowy
 250 g mąki pszennej
 150 g masła
 1 łyżeczek proszku do pieczenia
 100 g moreli suszonych
 50 g rodzynek
 50 g żurawiny
 50 g orzechów włoskich
 2 łyżka czarnego kakao

Sposób przygotowania

1

Ciasto robi się bardzo szybko, to rodzaj ucieranej babki. Przygotuj wcześniej składniki: orzechy i morele musisz pokroić na mniejsze kawałki.

2

Najpierw rozpuść masło, odstaw do przestygnięcia.

3

Jajka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

4

Do jajek wsyp mąkę, wlej masło, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj krótko łyżką. Następnie wsyp bakalie, zamieszaj, połowę wlej do keksówki (ja używam silikonowej, jest super), do reszty wsyp kakao, wymieszaj i wylej na jasną część.

5

Wstaw do piekarnika - 180 C, ok 40-45 min (do suchego patyczka).

6

Gdyby nie bakalie, to ta babka miałaby o ok.900 kcal mniej czyli prawie 100 kcal mniej na 1 porcji!

Składniki

 5 jajek
 100 g cukru pudru
 1 cukier waniliowy
 250 g mąki pszennej
 150 g masła
 1 łyżeczek proszku do pieczenia
 100 g moreli suszonych
 50 g rodzynek
 50 g żurawiny
 50 g orzechów włoskich
 2 łyżka czarnego kakao

Sposób przygotowania

1

Ciasto robi się bardzo szybko, to rodzaj ucieranej babki. Przygotuj wcześniej składniki: orzechy i morele musisz pokroić na mniejsze kawałki.

2

Najpierw rozpuść masło, odstaw do przestygnięcia.

3

Jajka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

4

Do jajek wsyp mąkę, wlej masło, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj krótko łyżką. Następnie wsyp bakalie, zamieszaj, połowę wlej do keksówki (ja używam silikonowej, jest super), do reszty wsyp kakao, wymieszaj i wylej na jasną część.

5

Wstaw do piekarnika - 180 C, ok 40-45 min (do suchego patyczka).

6

Gdyby nie bakalie, to ta babka miałaby o ok.900 kcal mniej czyli prawie 100 kcal mniej na 1 porcji!

Babka łaciatka z bakaliami – w ogóle nie fit!
(Visited 1 032 times, 13 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *