Ryż z krewetkami, chorizo, groszkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kombinacja krewetek z chorizo to moja ulubiona. Hiszpanie nazywają takie dania " mar y monte" ("mar y montaña" - połączenie morza i gór, lądu). Spróbujcie zresztą sami:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 522
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 19.7g31%
Węglowodany 36.1g13%
Białko 48.1g97%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g ugotowanego ryżu (najlepiej dnia poprzedniego)
 225 g mrozonych krewetek (1 opakowanie z Lidla lub Biedronki)
 50 g groszku mrozonego
 50 g chorizo picante
 20 g czosnku niedźwiedziego

Sposób przygotowania

1

2

Chorizo pokrójcie w plasterki i przesmażcie na suchej patelni granitowej (najlepiej), lub innej z powłoką non-stick.

3

Dorzućcie czosnek niedźwiedzi.

4

Teraz ryż, krótko wymieszajcie.

5

Na wierzch lekko rozmrożone krewetki, oczyszczone z pancerzyków.

6

Na koniec groszek mrożony i teraz trzeba zmniejszyć ogień i przykryć naczynie. Zostawiacie to na ok 6-7 minut. Krewetki nie mogą być przegrzane bo są wtedy twarde i gumowate.

7

Wymieszajcie wszystko i możecie podawać.

8

Kombinacja krewetek i chorizo - palce lizać:-)

Składniki

 100 g ugotowanego ryżu (najlepiej dnia poprzedniego)
 225 g mrozonych krewetek (1 opakowanie z Lidla lub Biedronki)
 50 g groszku mrozonego
 50 g chorizo picante
 20 g czosnku niedźwiedziego

Sposób przygotowania

1

2

Chorizo pokrójcie w plasterki i przesmażcie na suchej patelni granitowej (najlepiej), lub innej z powłoką non-stick.

3

Dorzućcie czosnek niedźwiedzi.

4

Teraz ryż, krótko wymieszajcie.

5

Na wierzch lekko rozmrożone krewetki, oczyszczone z pancerzyków.

6

Na koniec groszek mrożony i teraz trzeba zmniejszyć ogień i przykryć naczynie. Zostawiacie to na ok 6-7 minut. Krewetki nie mogą być przegrzane bo są wtedy twarde i gumowate.

7

Wymieszajcie wszystko i możecie podawać.

8

Kombinacja krewetek i chorizo - palce lizać:-)

Ryż z krewetkami, chorizo, groszkiem i czosnkiem niedźwiedzim
(Visited 293 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *