Sos mięsny do makaronu? Pierwsze co, to na myśl przychodzi bolognese. I słusznie, bo to doskonała propozycja dla makaroniarzy-mięsożerców. Ja sos odchudziłam i w 100 g ma tylko 132 kcal (internet podaje, że klasyczny ma 175 kcal).
Wielkość porcji 220 g sosu i 50 makaronu
Ilość porcji 10
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 464
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 18.6g29%
- Węglowodany 45.4g16%
- Białko 27.9g56%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
W dużej i głębokiej patelni, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, przesmażyć 2 średnie cebule pokrojone w kostkę z 10 g oliwy. Dodać mięso i wszystkie dodać przyprawy.
Smażyć długo aż mięso będzie porządnie rozdrobnione i wysmażone.
Na osobnej patelni przesmażyć na 10 g oliwy pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Przełożyć paprykę do dużej patelni z wysmażonym mięsem, razem chwile dusić.
Dodać wszystkie sosy pomidorowe.
I dusić aż nadmiar płynów zostanie zredukowany a sos zyska kremową i jednolitą konsystencję.
Z tej ilości wyszło 2,2 kg sosu. Przełożyłam porcje do plastikowych pojemniczków i zamroziłam. Oczywiście wszystko opisane: co jest w środku, ile ma kalorii... 🙂
100 g sosu to 132 kcal: białka 9,4 g, węglowodanów 5,6 g, tłuszczu 7.5 g.
Jedna porcja to 50 g makaronu tagliatelle (waga przed ugotowaniem) i 220 g sosu.
Składniki
Sposób przygotowania
W dużej i głębokiej patelni, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, przesmażyć 2 średnie cebule pokrojone w kostkę z 10 g oliwy. Dodać mięso i wszystkie dodać przyprawy.
Smażyć długo aż mięso będzie porządnie rozdrobnione i wysmażone.
Na osobnej patelni przesmażyć na 10 g oliwy pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Przełożyć paprykę do dużej patelni z wysmażonym mięsem, razem chwile dusić.
Dodać wszystkie sosy pomidorowe.
I dusić aż nadmiar płynów zostanie zredukowany a sos zyska kremową i jednolitą konsystencję.
Z tej ilości wyszło 2,2 kg sosu. Przełożyłam porcje do plastikowych pojemniczków i zamroziłam. Oczywiście wszystko opisane: co jest w środku, ile ma kalorii... 🙂
100 g sosu to 132 kcal: białka 9,4 g, węglowodanów 5,6 g, tłuszczu 7.5 g.
Jedna porcja to 50 g makaronu tagliatelle (waga przed ugotowaniem) i 220 g sosu.