Zupa-krem z pieczonej papryki

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji5 porcji
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 350 ml

Ilość porcji 5


Ilość na porcję
Ilość kalorii 285
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10g16%
Węglowodany 35g12%
Białko 10g20%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 12 czerwoych papryk (ok 2 kg)
 2 łyżka oliwy AOEV
 1 szklanka bulionu warzywnego
 4 dojrzale pomidory malinowe
 ½ szklanka białego wina
 przyprawy: sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce do pieczenia i skropić oliwą. Piec do momentu aż skórka będzie lekko przypalona.

2

Gorące papryki włożyć do plastikowego pojemnika albo do worka foliowego, zamknąć i poczekać aż przestygną. Wtedy bez trudu da się usunąć skórkę.

3

Płyn powstały z pieczenia papryki zlać do garnka, dorzucić pokrojone pomidory, bulion i gotować ok 10 minut. Dodać obrane ze skórki papryki i białe wino, zagotować, zblendować. Uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej gęstości i doprawić

4

Można podać z oliwą, serkiem feta lub halloumi

5

albo z mozzarellą i bazylią.

Składniki

 12 czerwoych papryk (ok 2 kg)
 2 łyżka oliwy AOEV
 1 szklanka bulionu warzywnego
 4 dojrzale pomidory malinowe
 ½ szklanka białego wina
 przyprawy: sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce do pieczenia i skropić oliwą. Piec do momentu aż skórka będzie lekko przypalona.

2

Gorące papryki włożyć do plastikowego pojemnika albo do worka foliowego, zamknąć i poczekać aż przestygną. Wtedy bez trudu da się usunąć skórkę.

3

Płyn powstały z pieczenia papryki zlać do garnka, dorzucić pokrojone pomidory, bulion i gotować ok 10 minut. Dodać obrane ze skórki papryki i białe wino, zagotować, zblendować. Uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej gęstości i doprawić

4

Można podać z oliwą, serkiem feta lub halloumi

5

albo z mozzarellą i bazylią.

Zupa-krem z pieczonej papryki
(Visited 3 387 times, 19 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *