Zielone tagliatelle z krewetkami i pomidorkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

To danie to Włochy na talerzu: zielony makaron, białe krewetki i czerwone pomidorki. A wszystko w maślanym sosiku:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 495
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26g40%
Węglowodany 31g11%
Białko 35g70%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g rozmrożonych i oczyszczonych krewetek
 10 pomidorków cherry na gałązce
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka masła
 1 łyżka oliwy AOEV
 przyprawy: świeża bazylia, pieprz, sól, ewentualnie parmezan
 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania

1

Pomidorki wraz z kilkoma listkami bazylii ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą i pies ok. 15 min w 180 C.

2

Na patelni rozgrzać masło, dodać krewetki, upieczone pomidory, doprawić solą, pieprzem, kilka chwil i sos gotowy.

3

Teraz do sosu dodajemy ugotowany al dente zielony makaron (ja użyłam marki Artisan, ze spiruliną). Można posypać parmezanem (nie jest wliczony do podanych składników odżywczych).

Składniki

 200 g rozmrożonych i oczyszczonych krewetek
 10 pomidorków cherry na gałązce
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka masła
 1 łyżka oliwy AOEV
 przyprawy: świeża bazylia, pieprz, sól, ewentualnie parmezan
 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania

1

Pomidorki wraz z kilkoma listkami bazylii ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą i pies ok. 15 min w 180 C.

2

Na patelni rozgrzać masło, dodać krewetki, upieczone pomidory, doprawić solą, pieprzem, kilka chwil i sos gotowy.

3

Teraz do sosu dodajemy ugotowany al dente zielony makaron (ja użyłam marki Artisan, ze spiruliną). Można posypać parmezanem (nie jest wliczony do podanych składników odżywczych).

Zielone tagliatelle z krewetkami i pomidorkami
(Visited 977 times, 8 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *