Wielkość porcji 285 g
Ilość porcji 4
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 405
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 13.1g21%
- Węglowodany 29.4g10%
- Białko 42.2g85%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Ryż opłukać, zalać zimną woda w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu. Posolić, gotować pod przykryciem. Ja mam płytę elektryczną więc jak się woda zagotuje, zmniejszam "ogień" na minimum i ryż powoli dochodzi pod przykryciem.
Ugotowany ryż lekko przestudzić.
2 średnie cebule pokroić w kostkę i obsmażyć na odrobinie oleju. Nie musi być złota, chodzi o to, żeby nie była surowa.
Przełożyć ryż i wystygniętą cebulę do większej miski, dołożyć mięso i przyprawy, dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią).
Wszystko przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie i wstawcie do piekarnika na około godzinę na 180-200 C.
Ostatnie 10 minut możecie odkryć naczynie, żeby wierzch się lekko zapiekł.
Do zapiekanki zrobiłam sos pieczarkowy - przepis tutaj:
Składniki
Sposób przygotowania
Ryż opłukać, zalać zimną woda w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu. Posolić, gotować pod przykryciem. Ja mam płytę elektryczną więc jak się woda zagotuje, zmniejszam "ogień" na minimum i ryż powoli dochodzi pod przykryciem.
Ugotowany ryż lekko przestudzić.
2 średnie cebule pokroić w kostkę i obsmażyć na odrobinie oleju. Nie musi być złota, chodzi o to, żeby nie była surowa.
Przełożyć ryż i wystygniętą cebulę do większej miski, dołożyć mięso i przyprawy, dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią).
Wszystko przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie i wstawcie do piekarnika na około godzinę na 180-200 C.
Ostatnie 10 minut możecie odkryć naczynie, żeby wierzch się lekko zapiekł.
Do zapiekanki zrobiłam sos pieczarkowy - przepis tutaj: