4 ilość porcji
285 g
- Amount per serving
 - Ilość kalorii405
 - % dziennego zapotrzebowania
 - Tłuszcze 13.1g17%
 - Węglowodany 29.4g11%
 - Białko 42.2g85%
 
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Ryż opłukać, zalać zimną woda w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu. Posolić, gotować pod przykryciem. Ja mam płytę elektryczną więc jak się woda zagotuje, zmniejszam "ogień" na minimum i ryż powoli dochodzi pod przykryciem.
Ugotowany ryż lekko przestudzić.

2 średnie cebule pokroić w kostkę i obsmażyć na odrobinie oleju. Nie musi być złota, chodzi o to, żeby nie była surowa.

Przełożyć ryż i wystygniętą cebulę do większej miski, dołożyć mięso i przyprawy, dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią).

Wszystko przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie i wstawcie do piekarnika na około godzinę na 180-200 C.

Ostatnie 10 minut możecie odkryć naczynie, żeby wierzch się lekko zapiekł.

Do zapiekanki zrobiłam sos pieczarkowy - przepis tutaj:

Składniki
Sposób przygotowania
Ryż opłukać, zalać zimną woda w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu. Posolić, gotować pod przykryciem. Ja mam płytę elektryczną więc jak się woda zagotuje, zmniejszam "ogień" na minimum i ryż powoli dochodzi pod przykryciem.
Ugotowany ryż lekko przestudzić.

2 średnie cebule pokroić w kostkę i obsmażyć na odrobinie oleju. Nie musi być złota, chodzi o to, żeby nie była surowa.

Przełożyć ryż i wystygniętą cebulę do większej miski, dołożyć mięso i przyprawy, dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią).

Wszystko przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie i wstawcie do piekarnika na około godzinę na 180-200 C.

Ostatnie 10 minut możecie odkryć naczynie, żeby wierzch się lekko zapiekł.

Do zapiekanki zrobiłam sos pieczarkowy - przepis tutaj:

																												
																													
					