Zapiekanka mięsna z ryżem

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , Wybierz ilość porcji4 porcje
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 285 g

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 405
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13.1g21%
Węglowodany 29.4g10%
Białko 42.2g85%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 800 g mięsa mielonego z szynki
 330 g ryżu pełnoziarnistego (waga po ugotowaniu, ok 1 szklanki suchego ryżu)
 2 cebule
 1 łyżeczek oleju rzepakowego
 przyprawy: sól, pieprz, gałka muszaktołowa, suszona bazylia

Sposób przygotowania

1

Ryż opłukać, zalać zimną woda w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu. Posolić, gotować pod przykryciem. Ja mam płytę elektryczną więc jak się woda zagotuje, zmniejszam "ogień" na minimum i ryż powoli dochodzi pod przykryciem.
Ugotowany ryż lekko przestudzić.

2

2 średnie cebule pokroić w kostkę i obsmażyć na odrobinie oleju. Nie musi być złota, chodzi o to, żeby nie była surowa.

3

Przełożyć ryż i wystygniętą cebulę do większej miski, dołożyć mięso i przyprawy, dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią).

4

Wszystko przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie i wstawcie do piekarnika na około godzinę na 180-200 C.

5

Ostatnie 10 minut możecie odkryć naczynie, żeby wierzch się lekko zapiekł.

6

Do zapiekanki zrobiłam sos pieczarkowy - przepis tutaj:

Składniki

 800 g mięsa mielonego z szynki
 330 g ryżu pełnoziarnistego (waga po ugotowaniu, ok 1 szklanki suchego ryżu)
 2 cebule
 1 łyżeczek oleju rzepakowego
 przyprawy: sól, pieprz, gałka muszaktołowa, suszona bazylia

Sposób przygotowania

1

Ryż opłukać, zalać zimną woda w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu. Posolić, gotować pod przykryciem. Ja mam płytę elektryczną więc jak się woda zagotuje, zmniejszam "ogień" na minimum i ryż powoli dochodzi pod przykryciem.
Ugotowany ryż lekko przestudzić.

2

2 średnie cebule pokroić w kostkę i obsmażyć na odrobinie oleju. Nie musi być złota, chodzi o to, żeby nie była surowa.

3

Przełożyć ryż i wystygniętą cebulę do większej miski, dołożyć mięso i przyprawy, dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią).

4

Wszystko przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie i wstawcie do piekarnika na około godzinę na 180-200 C.

5

Ostatnie 10 minut możecie odkryć naczynie, żeby wierzch się lekko zapiekł.

6

Do zapiekanki zrobiłam sos pieczarkowy - przepis tutaj:

Zapiekanka mięsna z ryżem
(Visited 2 255 times, 39 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *