Makaron udon to bardzo specyficzny ale smaczny makaron, pszenny, popularny w kuchni japońskiej. Coraz częściej spotykany w naszych domach i restauracjach dalekowschodnich. Najfajniejsze jest to, że można go zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj wersja wegetariańska.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 526
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 18.5g29%
- Węglowodany 61g21%
- Białko 28.6g58%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Cebulkę pokroić w talarki, uprażyć w suchym rondlu (bez tłuszczu) do zbrązowienia, tak samo z połówkami brukselki (surowej).
Zalać bulionem warzywnym (a jak nie musi być wege to może być bulion mięsny), wrzucić 1 płat glonu Nori.
Na patelni przesmażyć grzybki shimeji (na odrobinie oleju np.sezamowego).
Na osobnej patelni poddusić w sosie sojowym ciemnym plastry wędzonego tofu.
Do bulionu wrzucić świeży makaron udon (ma się tylko zagrzać), i wbić jajko.
Jak białko jaja się zetnie, przelać zupę do miski, wyłożyć tofu, posypać sezamem i szczypiorem.
Składniki
Sposób przygotowania
Cebulkę pokroić w talarki, uprażyć w suchym rondlu (bez tłuszczu) do zbrązowienia, tak samo z połówkami brukselki (surowej).
Zalać bulionem warzywnym (a jak nie musi być wege to może być bulion mięsny), wrzucić 1 płat glonu Nori.
Na patelni przesmażyć grzybki shimeji (na odrobinie oleju np.sezamowego).
Na osobnej patelni poddusić w sosie sojowym ciemnym plastry wędzonego tofu.
Do bulionu wrzucić świeży makaron udon (ma się tylko zagrzać), i wbić jajko.
Jak białko jaja się zetnie, przelać zupę do miski, wyłożyć tofu, posypać sezamem i szczypiorem.