Tagliatelle z sosem wołowo-wieprzowym

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji10 porcji

Sos mięsny do makaronu? Pierwsze co, to na myśl przychodzi bolognese. I słusznie, bo to doskonała propozycja dla makaroniarzy-mięsożerców. Ja sos odchudziłam i w 100 g ma tylko 132 kcal (internet podaje, że klasyczny ma 175 kcal).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 220 g sosu i 50 makaronu

Ilość porcji 10


Ilość na porcję
Ilość kalorii 464
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 18.6g29%
Węglowodany 45.4g16%
Białko 27.9g56%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
 400 g mięsa mielonego wołowego
 2 cebule
 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
 1 opakowanie sosu "tomate frito" (400 g)
 1 opakowanie passaty (400 g)
 250 g papryki (zielona, czerwona)
 15 g czosnku (4 średnie ząbki)
 20 g oliwy
 sól, słodka papryka, chilli, bazylia, oregano, tymianek

Sposób przygotowania

1

W dużej i głębokiej patelni, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, przesmażyć 2 średnie cebule pokrojone w kostkę z 10 g oliwy. Dodać mięso i wszystkie dodać przyprawy.

2

Smażyć długo aż mięso będzie porządnie rozdrobnione i wysmażone.

3

Na osobnej patelni przesmażyć na 10 g oliwy pokrojoną w kosteczkę paprykę.

4

Przełożyć paprykę do dużej patelni z wysmażonym mięsem, razem chwile dusić.

5

Dodać wszystkie sosy pomidorowe.

6

I dusić aż nadmiar płynów zostanie zredukowany a sos zyska kremową i jednolitą konsystencję.

7

Z tej ilości wyszło 2,2 kg sosu. Przełożyłam porcje do plastikowych pojemniczków i zamroziłam. Oczywiście wszystko opisane: co jest w środku, ile ma kalorii... 🙂
100 g sosu to 132 kcal: białka 9,4 g, węglowodanów 5,6 g, tłuszczu 7.5 g.

8

Jedna porcja to 50 g makaronu tagliatelle (waga przed ugotowaniem) i 220 g sosu.

Składniki

 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
 400 g mięsa mielonego wołowego
 2 cebule
 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
 1 opakowanie sosu "tomate frito" (400 g)
 1 opakowanie passaty (400 g)
 250 g papryki (zielona, czerwona)
 15 g czosnku (4 średnie ząbki)
 20 g oliwy
 sól, słodka papryka, chilli, bazylia, oregano, tymianek

Sposób przygotowania

1

W dużej i głębokiej patelni, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, przesmażyć 2 średnie cebule pokrojone w kostkę z 10 g oliwy. Dodać mięso i wszystkie dodać przyprawy.

2

Smażyć długo aż mięso będzie porządnie rozdrobnione i wysmażone.

3

Na osobnej patelni przesmażyć na 10 g oliwy pokrojoną w kosteczkę paprykę.

4

Przełożyć paprykę do dużej patelni z wysmażonym mięsem, razem chwile dusić.

5

Dodać wszystkie sosy pomidorowe.

6

I dusić aż nadmiar płynów zostanie zredukowany a sos zyska kremową i jednolitą konsystencję.

7

Z tej ilości wyszło 2,2 kg sosu. Przełożyłam porcje do plastikowych pojemniczków i zamroziłam. Oczywiście wszystko opisane: co jest w środku, ile ma kalorii... 🙂
100 g sosu to 132 kcal: białka 9,4 g, węglowodanów 5,6 g, tłuszczu 7.5 g.

8

Jedna porcja to 50 g makaronu tagliatelle (waga przed ugotowaniem) i 220 g sosu.

Tagliatelle z sosem wołowo-wieprzowym
(Visited 453 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *