Tagine z kurczakiem

Oceń przepisKategoria, Tagi, Wybierz ilość porcji3 porcje

Tagine to sztandarowe danie kuchni marokańskiej. Nazwa dania to jednocześnie nazwa glinianego naczynia, w którym się je przyrządza: misy i stożkowatej pokrywki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 550 g

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 446
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.6g20%
Węglowodany 37.7g13%
Białko 37.7g76%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 520 trybowanych udek z kurczaka (5 sztuk)
 3 ziemniaki (480 g)
 2 marchewki (160 g)
 ¼ selera (70 g)
 1 pietruszka (45 g)
 2 cebulki (120 g)
 200 g kapusty pekińskiej (mój dodatek:-)
 30 g zielonych oliwek (garść)
 2 kiszone cytryny
 kilka ząbków czosnku
 przyprawy: ras-el-hanout, kumin, kolendra mielona, sól, ostra papryka

Sposób przygotowania

1

Warzywa obierz, umyj i pokrój w duże kawałki.

2

W glinianym naczyniu "tagine" (czyt. tadżin) ułóż warzywa i mięso, przesypując je przyprawami. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół kiszone cytryny (można kupić w necie np. na Allegro) ale jak nie masz to nie przejmuj się, danie też będzie pyszne. Na sam koniec bukiet zieleniny (natka pietruszki lub kolendra).

3

Przykryj tagine stożkowatą pokrywką i wstaw do piekarnika. Uwaga: jak macie tagine przywieziony z podróży do Maroka, musicie go zahartować przed pierwszym użyciem. Podobno polega to na tym, że najpierw się długo moczy, a potem wygrzewa kilka godzin w temperaturze 150 C. Ja pierwszy zakupiony w Maroku tagine zniszczyłam bo wstawiłam od razu z daniem do piekarnika i pękł. Ale z drugim postąpiłam sprytnie: wstawiłam do kąpieli wodnej, czyli głębszej blachy (takiej do pieczenia ciasta) wypełnionej wodą.
Jeżeli nie macie tagine, możecie z powodzeniem zrobić to danie w brytfannie, żaroodpornym naczyniu czy przystosowanym do wysokich temperatur dużym rondlu.

4

Mój tagine robił się w temperaturze 160 C przez 1,5 godziny. Ale czas zależy od tego co gotujecie, ile tego jest i jak grzeje piekarnik. Po prostu w trakcie musicie sprawdzić.

5

Gotowe danie jest bardzo aromatyczne, wszystkie smaki i soki wymieszane ze sobą tworzą niepowtarzalne doznania dla kubków smakowych. Najlepiej smakuje oczywiście z kaszką kuskus lub bulgur ale chclebek z patelni też będzie doskonałym dodatkiem:-)

Składniki

 520 trybowanych udek z kurczaka (5 sztuk)
 3 ziemniaki (480 g)
 2 marchewki (160 g)
 ¼ selera (70 g)
 1 pietruszka (45 g)
 2 cebulki (120 g)
 200 g kapusty pekińskiej (mój dodatek:-)
 30 g zielonych oliwek (garść)
 2 kiszone cytryny
 kilka ząbków czosnku
 przyprawy: ras-el-hanout, kumin, kolendra mielona, sól, ostra papryka

Sposób przygotowania

1

Warzywa obierz, umyj i pokrój w duże kawałki.

2

W glinianym naczyniu "tagine" (czyt. tadżin) ułóż warzywa i mięso, przesypując je przyprawami. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół kiszone cytryny (można kupić w necie np. na Allegro) ale jak nie masz to nie przejmuj się, danie też będzie pyszne. Na sam koniec bukiet zieleniny (natka pietruszki lub kolendra).

3

Przykryj tagine stożkowatą pokrywką i wstaw do piekarnika. Uwaga: jak macie tagine przywieziony z podróży do Maroka, musicie go zahartować przed pierwszym użyciem. Podobno polega to na tym, że najpierw się długo moczy, a potem wygrzewa kilka godzin w temperaturze 150 C. Ja pierwszy zakupiony w Maroku tagine zniszczyłam bo wstawiłam od razu z daniem do piekarnika i pękł. Ale z drugim postąpiłam sprytnie: wstawiłam do kąpieli wodnej, czyli głębszej blachy (takiej do pieczenia ciasta) wypełnionej wodą.
Jeżeli nie macie tagine, możecie z powodzeniem zrobić to danie w brytfannie, żaroodpornym naczyniu czy przystosowanym do wysokich temperatur dużym rondlu.

4

Mój tagine robił się w temperaturze 160 C przez 1,5 godziny. Ale czas zależy od tego co gotujecie, ile tego jest i jak grzeje piekarnik. Po prostu w trakcie musicie sprawdzić.

5

Gotowe danie jest bardzo aromatyczne, wszystkie smaki i soki wymieszane ze sobą tworzą niepowtarzalne doznania dla kubków smakowych. Najlepiej smakuje oczywiście z kaszką kuskus lub bulgur ale chclebek z patelni też będzie doskonałym dodatkiem:-)

Tagine z kurczakiem
(Visited 4 540 times, 39 visits today)

2 Comments

  1. Mada 4 czerwca 2023 at 11:08

    Witam
    To danie jest napewno smaczne, ale proszę nie pisać że to marokańskie tagine.Mieszkałam wiele lat w Maroko i ten przepis zawalił mnie z nóg, ziemniaki i kapusta pekińska w marokańskim tagine,gratuluję fantazji

    Reply
    1. ania 5 czerwca 2023 at 10:32

      Cześć, kwestia dodania kapusty pekińskiej, nie zmienia faktu, że danie pochodzi z Maroka. Ale dla porządku dopisałam, że to mój dodatek:-) Co prawda, będąc wiele razy w Maroku, jadałam różne wersje tadżinu, i nie mam pewności, czy w którymś nie było właśnie kapusty. Dziękuję za wpis i czujność:-) Prowadząc bloga mam ten komfort, że będąc autorką dań, mogę dowolnie podkręcać klasyki moimi pomysłami na dodatki. Pozdrawiam serdecznie, Ania.

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *