Lula kebab to szaszłyk popularny z górach Kaukazu. Jest to siekane, mocno doprawione i aromatyczne mięso, najczęściej jagnięce albo wołowe. Mój szaszłyk w formie przypomina lula kebab ale że nie jest to ortodoksyjny przepis nazwałam go "szaszłyk w stylu...". Polecam do chlebka lawasz, kaszy, zapiekanych ziemniaków, ryżu...
Wielkość porcji 2 szt
Ilość porcji 4
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 132
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 6.9g11%
- Węglowodany 2.1g1%
- Białko 15.6g32%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać wyrabiając dłuższą chwilę dłonią. To kluczowa czynność, od tego zależy czy szaszłyk nam się nie rozpadnie w trakcie grillowania.
Mięsną masę podzielić na 4 równe części po 75 g każda.
Patyczek do szaszłyka lub metalowy szpikulec obkleić dokładnie mięsem i ułożyć na grillu, patelni grillowej - bez tłuszczu, bo sporo się go wytopi z mięsa.
Trzeba grillować po kilka minut z każdej strony. Jak skórka będzie przypieczona to będziecie wiedzieć, że lula kebab jest gotowy.
Wyszły 4 szaszłyki. Jedna porcja to 2 sztuki. I dla takiej porcji jest policzone makro.
Do tego podałam 100 g szparagów ugotowanych al dente i po 50 g kuskusu (waga suchej kaszki) na osobę - nie liczyłam makro dla tych dodatków, bo może zechcecie inaczej sobie skomponować danie z tym pysznym mięskiem:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać wyrabiając dłuższą chwilę dłonią. To kluczowa czynność, od tego zależy czy szaszłyk nam się nie rozpadnie w trakcie grillowania.
Mięsną masę podzielić na 4 równe części po 75 g każda.
Patyczek do szaszłyka lub metalowy szpikulec obkleić dokładnie mięsem i ułożyć na grillu, patelni grillowej - bez tłuszczu, bo sporo się go wytopi z mięsa.
Trzeba grillować po kilka minut z każdej strony. Jak skórka będzie przypieczona to będziecie wiedzieć, że lula kebab jest gotowy.
Wyszły 4 szaszłyki. Jedna porcja to 2 sztuki. I dla takiej porcji jest policzone makro.
Do tego podałam 100 g szparagów ugotowanych al dente i po 50 g kuskusu (waga suchej kaszki) na osobę - nie liczyłam makro dla tych dodatków, bo może zechcecie inaczej sobie skomponować danie z tym pysznym mięskiem:-)