Pyszne i lekkie połączenie łososia z groszkiem, pieczarkami i brokułem a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 375
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 17.7g28%
- Węglowodany 23.4g8%
- Białko 32.6g66%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Nóżki pieczarek pokroiłam w plasterki, posoliłam i przesmażyłam do odparowania.
Makaron shirataki najpierw porządnie wypłukałam a następnie dodałam do przesmażonych pieczarek, dodałam odrobinę sosu sojowego i jeszcze smażyłam.
Na koniec dorzuciłam groszek mrożony.
Często używam rozdrobnionego łososia wędzonego na gorąco od Mowi Poland - jest naprawdę smaczny i w dobrej cenie.
Na talerz wyłożyłam makaron z pieczarkami i groszkiem, pośrodku wyłożyłam łososia a wokół brokuła ugotowanego al dente.
Całość posypałam sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Nóżki pieczarek pokroiłam w plasterki, posoliłam i przesmażyłam do odparowania.
Makaron shirataki najpierw porządnie wypłukałam a następnie dodałam do przesmażonych pieczarek, dodałam odrobinę sosu sojowego i jeszcze smażyłam.
Na koniec dorzuciłam groszek mrożony.
Często używam rozdrobnionego łososia wędzonego na gorąco od Mowi Poland - jest naprawdę smaczny i w dobrej cenie.
Na talerz wyłożyłam makaron z pieczarkami i groszkiem, pośrodku wyłożyłam łososia a wokół brokuła ugotowanego al dente.
Całość posypałam sezamem.